Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Zelf mest onderzoeken blijkt effectief

Ingediend door jinke op 11 september 2014 - 12:06
Langzaam dringt in brede kring het besef door dat het standaard ontwormen van schapen geen goede aanpak is. Ook ontstaat er meer erkenning voor schapenhouders die zelf mest onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren. Dergelijk onderzoek blijkt effectief.
 
Mits goed getraind en voorzien van de juiste materialen kan de schapenhouder ook zelf een eenvoudig wormonderzoek uitvoeren, constateert een team van onderzoekers van Wageningen Livestock Research, het Centraal Veterinair Instituut, de Faculteit Diergeneeskunde en de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het team heeft een studie gemaakt van de bestaande, nationale en internationale literatuur over methoden om de parasitaire infectiedruk te verlagen. Voor een samenvatting van hun rapport, zie bijlage.
 
''Voorwaarde voor zelf mestonderzoek doen is een goede scholing in uitvoering van het mestonderzoek en herkenning van de wormeieren. De afgelopen jaren zijn er verschillende cursussen geweest in Nederland die hebben laten zien dat schapenhouders zelf mestonderzoek kunnen uitvoeren en dat dit kan resulteren in een significante reductie (tot meer dan 50%) van het aantal ontwormingen.''  Het onderzoeksteam pleit voor een vorm van organisatie die zelfstandig mestonderzoek (door schapenhouders) jaarlijks kan begeleiden, zodat alle betrokken partijen hun eigen rol op een goede manier kunnen blijven vervullen (bijvoorbeeld de dierenarts en de GD). Gesproken wordt over een ''structuur'' die afgifte van wormmiddelen op basis van goed en zo mogelijk gecontroleerd mestonderzoek moet waarborgen.
 
Veel mogelijkheden om resistentie tegen te gaan
Om toenemende resistentie van ontwormingsmiddelen tegen te gaan, staat een alternatieve aanpak van worminfecties bij schapen al enige tijd in de belangstelling. Het rapport moet de schapensector ondersteunen in het streven naar minder resistentie, minder en beter gebruik van ontwormingsmiddelen en een betere preventie. Het onderzoeksteam heeft daartoe niet alleen mestonderzoek, maar een heel scala aan mogelijkheden verkend, waaronder fokkerijmaatregelen zoals het uitselecteren van gevoelige dieren, de inzet van vaccinatie, het gebruik van kruiden, betere voeding, en weidemanagement.
 
Onder Nederlandse omstandigheden is Haemonchus contortus(rode lebmaag worm, leidt tot bloedarmoede) veruit de meest schadelijke wormsoort bij schapen. Bovendien is het de meest reproductieve wormsoort. In het eerste levensjaar wordt ook slechts beperkt immuniteit ontwikkeld tegen Haemonchus contortus, terwijl er wel verschillen in ei-uitscheiding bestaan tussen individuele dieren. Dit maakt fokken op resistentie tegen Haemonchus contortus een voor de hand liggende keuze, aldus de onderzoekers.
 
Redactie Levende Have
 
Eerder bericht:
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier