Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

'Gebruik ontwormingsmiddelen alleen bij zware besmetting'

Ingediend door jinke op 20 maart 2014 - 10:55

De overheid zou het gebruik van ontwormingsmiddelen alleen nog moeten toestaan als er na mestonderzoek een zware besmetting is vastgesteld. Dat adviseert het Platform Landbouw, Innovatie & Samenleving (LIS) in het rapport 'Landbouw-gerelateerde infectieziekten'.

Het rapport is recent gepresenteerd aan het ministerie van Economische Zaken. Het platform maakt zich zorgen over toenemende resistentie tegen ontwormingsmiddelen. Als we niet bewuster met wormmiddelen omgaan, zullen er in Nederland Australische toestanden ontstaan, waarschuwt het platform, dat verwijst naar Denemarken, waar alleen ontwormingsmiddelen worden toegepast nadat een mestonderzoek is gedaan. In Nederland geldt deze restrictie niet, stelt het platform vast.

Sinds juli 2008 is een recept van een dierenarts noodzakelijk voor ontwormingsmiddelen. In Nederland wordt echter nog steeds reclame gemaakt voor ontwormingsmiddelen. Experts dringen aan op strengere wetgeving. Sinds kort is er ook binnen het ministerie van EZ aandacht voor het gebruik van wormmiddelen en het risico op resistentie. Er wordt aan gewerkt om binnen de basismonitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren signalen over resistentie structureel op te nemen.

Paardenhouderij risicosector
Resistentie tegen ontwormingsmiddelen is een van de vier terreinen waarop het dierziektebeleid van de overheid volgens het platform nog tekortschiet. Andere terreinen zijn de besmettingsrisico’s van de paardenhouderij en de vleeskalverhouderij. Internationale transporten van dieren en dierlijke producten zijn aan allerlei regels gebonden om ziekteverspreiding te voorkomen. Maar het hobbymatige karakter van de paardensector belemmert controle van het verplichte identificatie- en registratiesysteem voor paarden. Betere handhaving is volgens het platform hard nodig, temeer omdat een epidemie bij paarden heftige emoties in de samenleving kan losmaken. Een andere risicosector is de vleeskalversector. Nederlandse bedrijven zijn daarin marktleider en transporteren jaarlijks meer dan 860.000 kalveren uit circa 13 Europese landen naar Nederland. Dat is een risico voor de hele rundveehouderij en zelfs voor de varkenshouderij. Een actueel risico is dat Afrikaanse varkenspest uit Litouwen wordt overgebracht naar Nederland. Tegen die ziekte bestaat geen vaccin. Het platform adviseert overheid en de vleeskalverhouderij dringend de sector op te splitsen en meer over Europa te verspreiden.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier