Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolf actief in Brabant en Gelderland; nu ook kalveren gedood

Ingediend door jinke op 28 april 2020 - 09:24
kalf schotse hooglander

Niet alleen schapen, maar ook kalveren zijn slachtoffer van een wolf die actief is in Noord Brabant. In Someren zijn vier kalveren van Schotse Hooglanders doodgebeten. Bij een daarvan kon vrijwel zeker worden vastgesteld dat een wolf de dader is. DNA van de andere slachtoffers is nog in onderzoek.

Andere plaatsen van waaruit recent meldingen zijn gedaan zijn Heeze en Sterksel. In Someren zijn naast de kalveren ook Kempische heideschapen gedood. Het Eindhovens Dagblad laat Kees van Hee, voorzitter van de stichting Kempisch heideschaap. ''Wij hebben 1200 schapen. Zij grazen overdag binnen een raster met schapennetten, ook op de hei. Nu moeten we gaan investeren in speciale wolvennetten, die hoger zijn en een betere stroomvoorziening hebben. Dat kost ons veel geld. Ook zijn we bang dat wandelaars gewond kunnen raken door zo’n stroomdraad.”
De stichting heeft al wel wolvennetten besteld. ''Het is niet leuk om schapen te verliezen. Maar zolang er financiële compensatie wordt geboden heb ik er geen problemen mee dat er wolven rondlopen. Ik heb grotere problemen dan de wolven. Denk aan virussen waar mijn dieren het slachtoffer van worden. En ik ben veel meer schapen kwijtgeraakt aan honden dan aan wolven'', aldus Kees van Hee.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

15 dode schapen in Culemborg
Door BIJ12 is in maart in totaal van 26 van de 27 gemelde dode schapen vastgesteld dat een wolf de dader is. Van 42 dode dieren is het DNA-onderzoek nog niet afgerond. De laatste meldingen dateren van 29 april (15 dode schapen in Culemborg) en 30 april (vijf dode schapen in Beesd). 

Ook geit slachtoffer van de wolf
https://www.levendehave.nl/nieuws/doodgebeten-drachtige-geit-randwijk-slachtoffer-van-wolf

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier