Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep: tentoonstellingsverbod en contactverbod hobbypluimvee

Ingediend door jinke op 14 november 2016 - 20:28

De angst voor een uitbraak met het zeer agressieve en wijdverspreide vogelgriepvirus H5N8 neemt met de dag toe. Staatssecretaris van Dam heeft besloten tot het instellen van een tentoonstellingsverbod voor pluimvee en watervogels. Ook mag hobbypluimvee en pluimvee op kinderboerderijen niet in contact komen met bezoekers.

De maatregel volgt op uitbraken met vogelgriep in andere Europese landen en de vondst van talrijke dode vogels. In Nederland zijn met het virus besmette vogels zijn aangetroffen langs de randen van de Gouwzee, bij Zeewolde en in het Plaswijckpark te Rotterdam.

Boerenorganisatie LTO Nederland roept hobbypluimveehouders op hun dieren ook op te hokken. Offcieel geldt er een insapnningsverplichting voor hobbypluimveehouders om hun dieren af te schermen van contact met wilde vogels, bijvoorbeeld door ze in een voliere te plaatsen.

Voorzitter Paula Polman van de Nederlandse Belangenvereniiging van Hobbydierhouders (NBvH) raadt hobbypluimveehouders aan een goede inschatting te make van hun eigen situatie. Hobbypluimvee dat gehouden wordt op percelen die in verbinding staan met open water, kunnen maar beter opgehokt worden. ''Het wordt steeds zorgelijker'', zegt zij. ''Overal waar wilde watervogels komen is het besmettingsrisico groot.'' We hebben volgens Polman te maken met een bijzondere variant van het virus, gelet op het grote aantal dode vogels met H5N8. ''Een dergelijk virus hebben we nog niet eerder gezien in Nederland.'' 

Armin Elbers van Wageningen Universiteit zegt in het universiteitsmagazine Resource dat de herkomst van het virus overeenkomt met het virus dat in 2014 in West Europa werd aangetroffen en in Nederland voor uitbraken zorgde. Hij ziet ook overeenkomsten met het voor mensen gevaarlijke H5N1. ''De vraag is hoe vogelgriep H5N8 zich de komende jaren ontwikkelt. Er zijn parallellen met het zeer besmettelijke Aziatische vogelgriepvirus H5N1. Dat virustype is sinds 2002 verder over de wereld verspreid, tot in het Midden-Oosten en Afrika. Dat zou mogelijk ook met dit H5N8 virus kunnen gebeuren.''

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier