Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verzoek om handhaving vanwege opsluiten haan van Kallemooi

Ingediend door jinke op 27 mei 2023 - 12:15

Het comité Dierennoodhulp en House of Animals hebben bij RVO.nl een verzoek om handhaving ingediend vanwege het opsluiten van een haan in een mand op Schiermonnikoog. De zogeheten haan van Kallemooi wordt vanavond omhoog gehesen en verblijft gedurende het pinksterweekeinde hangend aan een mast op 18 meter hoogte. Het is een jaarlijks terugkerend evenement.

De gemeente Schiermonnikoog heeft toestemming gegeven, maar voor handhaving moeten genoemde organisaties bij RVO.nl zijn, zo hebben ervaringen uit het verleden geleerd. Het gaat om een handhavingsverzoek in het kader van de Wet Dieren en daar is de landelijke overheid voor verantwoordelijk. ''De haan moet daar drie dagen lang ter vermaak van de mensen in de mand opgesloten zitten. Door heel dit gebeuren wordt de haan ernstig zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast en wordt de Wet dieren en het Besluit houders van dieren overtreden. De aanpassingen die in opdracht van de RVO door de Kallemooi Commissie in het verleden zijn uitgevoerd zoals het plaatsen van een camera in de mand en een voer- en waterdispender zorgen er niet voor dat de overtredingen van de Wet dieren ophouden te bestaan. Handhaven op de overtredingen is daarom noodzakelijk. Mocht de RVO weigeren te handhaven dan dienen de dierenbelangenorganisaties hiertegen bezwaar in en dagen de RVO middels een bodemprocedure voor de rechter'', aldus Dierennoodhulp en House of Animals.

Zienswijze RDA
Dat de haan door de opsluiting onnodig veel angst en stress zal ervaren staat volgens de organisaties buiten kijf. Dat een dierenarts dagelijks enkele malen de haan in de gaten houdt via een camera in de mand, is een maatregel dient er alleen maar toe dat de haan er levend uit komt.  “Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan”, aldus Sandra van de Werd van Dierennoodhulp. Het gaat de dierenbelangenorganisaties niet alleen om het welzijn van de haan, maar ook om het slechte voorbeeld wat hier aan mensen gegeven wordt: dat je voor vermaak maar met een dier mag doen wat je wilt. ​Dit is aanstootgevend en een aantasting van de zedelijkheid. Beide dierenorganisaties zullen blijven doorgaan met actie voeren tegen deze dierenmishandeling voor vermaak totdat het stopt. Ze voelen zich gesteund door een zienswijze van de RDA ''Plezier voor mens én dier''.

Dreigmail
Bij de initiatiefnemers van het verzoek om handhaving is een dreigmail binnengekomen, met de mededeling dat actievoerders niet welkom zijn op het eiland. ''Mocht er een 'aanhanger' over de hekken springen, dan zal deze met geweld naar de grond gewerkt worden. Met flinke breuken of blauwe plekken aan wal komen is niet prettig. U bent gewaarschuwd. (...) Ik ben zelf ook aanwezig, mocht ik een van uw demonstranten tegenkomen, dan kan diegene een flinke haberdoedas ontvangen.'' Was getekend Symen Boekhold. Politie en burgemeester Ineke van Gent zijn op de hoogte gebracht van de dreigmail. NB. een haberdoedas is Amsterdams voor een klap of een stomp.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier