Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Varkens KI Nederland 'ontslaat' beer Bonte Bentheimer

Ingediend door jinke op 29 mei 2014 - 12:10

De Bonte Bentheimer beer Hidde die in dienst was van Varkens KI Nederland, is ontslagen. Er blijkt te weinig belangstelling voor zijn sperma en in zijn eentje is hij bovendien van te weinig betekenis voor de fokkerij. Er zouden meer beren beschikbaar moeten zijn voor KI om een gedegen fokprogramma op te kunnen zetten, concludeert de fokkerijcommissie van de vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer varken.

Vanaf 1 juni is Hidde niet meer beschikbaar. Deze beer was de eerste Bonte Bentheimer op een KI station. Hij heeft er meer dan een jaar gestaan. Zijn komst naar het KI-station was mede ingegeven door het Productschap voor Vee en Vlees dat af wilde van het reizende ''berencircus''. ''Ondanks meerdere informatieve bijeenkomsten en schriftelijke uitleg en toelichting hebben we onze leden kennelijk nog onvoldoende kunnen overtuigen van het nut en belang van KI en ook onvoldoende kunnen ondersteunen bij knelpunten rondom berigheidsinspectie en inseminatie'', aldus de fokcommissie.  ''Helaas is kennelijk de tijd nog niet rijp voor een breed gedragen fokplan en KI binnen de vereniging. Dit spijt ons zeer''. Varkens KI Nederland is tot de conclusie gekomen dat het niet langer haalbaar is om Hidde beschikbaar te houden voor KI.

De fokkerijcommissie is op zoek naar een alternatief. Wie met de zeug naar een dekbeer wil, zal rekening moeten houden met de regelgeving.

Redactie Levende Have/Bron: Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer varken

Eerdere berichten:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier