Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Drie beren van Bonte Bentheimer varken bij KI Nederland

Ingediend door jinke op 03 mei 2012 - 12:19
Drie beren van Bonte Bentheimer varken bij KI Nederland

KI Nederland heeft op het ''winningsstation'' drie plaatsen beschikbaar voor beren van het Bonte Bentheimer varken. Het bestuur van het stamboek van dit zeldzame varkensras wil van deze mogelijkheid gebruik maken. Nelleke Meersma spreekt van een ''mooie stap voorwaarts'' voor de Bonte Bentheimers.

KI Nederland, een vereniging van Nederlandse varkenshouders, heeft belang bij KI voor de Bonte Bentheimers, omdat daarmee het risico wordt beperkt op het verslepen van dierziektes als er met varkens van fokker naar fokker heen en weer wordt gereisd. De reguliere varkenshouderij, het Centrum Genetische Bronnen Nederland en het Productschap voor Vee en Vlees staan achter de komst van de beren naar het KI-station. Het stamboek spreekt over een rouleringssysteem, zodat niet telkens bij dezelfde beren sperma wordt gewonnen.

Voor de hoge gezondheidsstatus van de Nederlandse varkenshouderij is het van belang varkenstransporten goed in beeld te hebben, aldus Meersma. Dit geldt ook voor sperma-transport. Hierdoor is het alleen toegestaan om sperma van een sperma-winstation naar andere bedrijven te verspreiden.

Dankzij KI komen meer mensen in de gelegenheid om te fokken en kan er gewerkt worden aan een degelijk fokprogramma. ''KI Nederland heeft natuurlijk ook de kennis en ervaring in huis betreffende berigheidsdetectie en inseminatie en wil hierin voor onze vereniging instructie-bijeenkomsten geven.''
De uitgewerkte plannen zullen op de algemene ledenvergadering van het stamboek op 26 mei ter discussie en goedkeuring aan de leden worden voorgelegd.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier