Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Subsidie voor preventieve maatregelen tegen wolven toegestaan

Ingediend door jinke op 11 november 2018 - 10:03

De schade door wolven mag voor honderd procent worden vergoed. Ook mogen lidstaten preventieve maatregelen volledig bekostigen. Dit zal niet worden aangemerkt als staatssteun.

Hiermee heeft de Europese Commissie de weg vrij gemaakt voor een compensatie van schade die wolven aanrichten onder vee en de kosten die veehouders maken om de wolf op afstand te houden. Ook de medische kosten die het gevolg zijn van bijtincidenten, kunnen worden vergoed. EU-landen kunnen hiervoor aankloppen bij Europese fondsen.

De Nederlandse overheid hanteerde al geen eigen risico bij de tegemoetkoming in de kosten van schade door wolven. De kosten van een dierenarts worden echter voor 80% vergoed.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Inzet van drones
Op de website van faunazaken BIJ12.nl is een overzicht te vinden van preventieve maatregelen tegen wolven, zoals afrasteringen en de inzet van kudde bewakingshonden. Er zijn ook middelen die niet in de zogeheten Faunaschade Preventie Kit (FPK) staan, zoals drones. ''BIJ12-Faunafonds kan naar zo’n kansrijk, preventief middel experimenteel onderzoek laten doen, al dan niet in samenwerking met de betreffende grondgebruiker. Op deze manier stimuleert BIJ12-Faunafonds de inzet van innovatieve verjaagmaatregelen die door grondgebruikers zelf zijn ontwikkeld.''
Wie een nieuw middel wil uittesten, kan de verwachte werking met een Faunafondsconsulent bespreken. ''Als u aanspraak wilt houden op een tegemoetkoming, vraag dan schriftelijke toestemming voor de inzet van het betreffende middel.''

Interprovinciaal wolvenplan
Er staat op de website van BIJ12 nog niet beschreven of de kosten van preventieve maatregelen worden vergoed. In het Interprovinciaal Wolvenplan staat dat als er sprake is van een wolventerritorium provincies de mogelijkheid hebben om een pilot te starten voor een bijdrage in het gebruik van preventieve middelen op basis van een gebiedsplan. Uitgangspunt is dat de subsidie alleen betrekking heeft op eenmalige investeringen in een verhouding van 50/50, dat wil zeggen een subsidie van maximaal 50% van de directe kosten voor technische voorzieningen, aldus het wolvenplan. Vermeld wordt dat op de subsidie de zogeheten de Europese staatssteun voorwaarden van toepassing zijn. Dit laatste is nu door de Europese Commissie gecorrigeerd. Subsidie voor preventieve maatregelen is geen staatssteun. 

Of hobbydierhouders ook voor subsidie in aanmerking komen, valt nog te bezien. Hobbydierhouders worden volgens het Interprovinciaal Wolvenplan geacht de kosten van preventieve maatregelen zelf te kunnen dragen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier