Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Sophia-vereeniging wil zelf doden van dieren verbieden

Ingediend door jinke op 02 april 2019 - 10:56

De Sophia Vereeniging voor de bescherming van dieren wil dat er een verbod komt op het zelf doden van konijnen, knaagdieren, vogels en vissen. Daartoe is een petitie gestart.

De vereniging grijpt de evaluatie van de Wet Dieren aan om een dergelijk verbod, dat al geldt voor katten en honden, wettelijk geregeld te krijgen. De evaluatie wordt dit jaar gehouden.

De petitie, die inmiddels is afgelopen, volgt op de uitzending van EenVandaag van 30 maart over misstanden in de hobbyfokkerij van konijnen. ''Zonder een uitbreiding van het verbod is er nauwelijks iets te beginnen tegen gruwelijke praktijken'', aldus de Sophia Vereniging. ''Het gaat niet alleen om particulieren die hun dier doden omdat ze erop uitgekeken zijn, maar ook om fokkers die talloze kerngezonde dieren afmaken omdat ze bijvoorbeeld niet de gewenste vachtkleur hebben. Daardoor zijn de diertjes moeilijker te verkopen en winnen ze geen prijzen op dierenshows. Andere dieren zijn te groot geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te gaan. Vaak worden ze dan op een afschuwelijke manier om het leven gebracht door ze dood te smijten, de nek te breken of te verdrinken.''

Volgens de Sophia Vereeniging is er een groot maatschappelijk draagvlak voor een wettelijk verbod op het zelf doden van dieren.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier