Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoeker konijnenleed pleit voor registratie van fokkers

Ingediend door jinke op 31 maart 2019 - 10:41

Gedragsbioloog Dennis Vink van de Universiteit van Utrecht pleit voor een registratie van konijnenfokkers. Daardoor zou er meer toezicht mogelijk zijn op het welzijn van deze dieren.

Vink onderzocht de gezondheid en het welzijn van hobbymatig gehouden konijnen. Gisteren deed EenVandaag verslag van zijn onderzoek. Vooral het doden van niet gewenste dieren door fokkers kreeg ruim aandacht. ''In hun zoektocht naar het perfecte konijn gaan fokkers over lijken'', aldus EenVandaag. ''Er worden op grote schaal konijnen gedood in de achtertuin. De hobbyfokkers zijn zich van geen kwaad bewust.''

Vink: ''Negen van de tien fokkers geeft aan wel eens konijnen te euthanaseren. De meesten geven aan dat zelf te doen. De methoden die worden aangegeven zijn in 60% van de gevallen onthoofding of een nekslag, 20% geeft aan een pin door het hoofd te schieten en 20% geeft aan een overdosis anesthesie te gebruiken.''


Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have


Voor elk succesvol konijn moeten er zo'n 20 tot 50 konijnen ''verdwijnen'', aldus Vink. De fokkers die in de uitzending aan het woord komen maken duidelijk wat er onder dat ''verdwijnen'' moet worden verstaan: ze verkopen hun overtollige dieren, of ze slachten ze en eten ze zelf op. Fokker Gerrit Grooten laat een schietpen zien waarmee hij konijnen verdooft voordat hij ze de hals doorsnijdt. Ook fokker Doeke Nicolai vertelt dat hij zijn overtollige dieren verkoopt.

EenVandaag constateert op basis van het onderzoek dat de hobbywereld zeer gesloten is over wat er precies met de dieren gebeurt. Met een verborgen camera ging de verslaggever op bezoek bij een fokker die een heel ander verhaal vertelde: de overtollige konijnen worden doodgeslagen, of ze laten ze verzuipen in een emmer water. Beide methoden zijn niet in overeenstemming met de wet: die schrijft voor dat dieren eerst verdoofd moeten worden.

UBN
Is het overdreven om konijnenfokkers te registreren?
Officieel moet iedereen die bedrijfsmatig konijnen fokt een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) aanvragen. Op de website van RVO.nl staat beschreven wat bedrijfsmatig inhoudt. Een hobbyfokker die konijnen verkoopt aan derden en speciale ruimtes heeft voor het fokken van konijnen, kan als bedrijfsmatig worden aangemerkt. Als je bedrijfsmatig konijnen houdt en fokt, ben je tevens verplicht om voor 2020 een bewijs van vakbekwaamheid te halen. Die verplichting geldt tevens voor bedrijfsmatige vogelfokkers en fokkers van vissen en herpeten.

Houders van schapen, geiten, koeien en varkens moeten eveneens over een UBN beschikken, ook al houden ze deze dieren voor de hobby. Een vakbekwaamheidsbewijs is echter niet nodig als je paarden, pony’s, ezels, varkens, runderen, geiten, schapen, nertsen, waterbuffels, damherten, Midden-Europese edelherten houdt/fokt of verkoopt. Maar de registratie maakt wel controle op dierenwelzijn mogelijk.

Redactie Levende Have/EenVandaag uitzending 30 maart 2019

Eerder bericht:

Dossier

Comments

Het fokken van rassen gaat onherroepelijk gepaard met het doden van dieren. Zonder deze selectie zouden we niet beschikken over de diverse rassen van landbouwhuisdieren, denk aan onze mooie kippenrassen met verschillende eigenschappen op gebied van eieren leggen en/of vlees. Bij het fokken is er bijna altijd sprake van surplus dieren. Deze worden weggegeven, verkocht of gedood.

Als fokker heb je een verantwoordelijkheid voor het welzijn van je dieren. Dat betekent zorgvuldig doden of zorgvuldig zorgen voor een nieuwe eigenaar. Op het doden van dieren is zo'n taboe komen te liggen dat het lijkt of hobbyfokkers er niet meer onderling over durven te spreken hoe je dat doet. Een goed verdovingsapparaat voor kippen en konijnen bestaat. Ik werk er al 20 jaar mee. Maar steeds duurder geworden en moeilijk verkrijgbaar.

Electronarcose

Dit apparaat ''Electronarcose'' (32,5 x 27 x 17 cm) is in Frankrijk te koop bij fermdebeaumont.com voor €449.

Als je als hobbyfokker een paar dieren verkoopt moet je de nieuwe eigenaar goed informeren. De Wet dieren is helemaal niet duidelijk over wanneer je een bedrijfsmatige fokker bent en aan allerlei eisen moet voldoen. Wat op de RVO-site staat is betwistbaar met de wet in de hand. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken.

Paula Polman, Voorzitter Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders. www.hobbydierhouder.nl

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier