Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Serologische test Schmallenbergvirus op komst

Ingediend door jinke op 23 december 2011 - 20:58
Serologische test Schmallenbergvirus op komst

De ontwikkeling van een test waarmee bij schapen en ruderen kan worden aangetoond of ze in aanraking zijn geweest mnet het Schmallenbergvirus neemt nog enkele weken tot maanden in beslag. Als die test er eenmaal is, zal pas echt de omvang van de besmetting met het virus duidelijk worden.

De veertig schapenbedrijven en tien ruindveebedrijven waar tot dusver misvormde lammeren en kalveren ter wereld zijn gekomen - waarvan het overigens nog de vraag is of alle misvormingen te herleiden zijn tot het Schmallenbergvirus - vormen wellicht het topje van de ijsberg. Het kan zijn dat door te testen het aantal geconstateerde besmettingen explosief groeit.

Activiteit van knutten
Veel hangt ook af van de activiteit die de knutten in de nazomer aan de dag hebben gelegd en het tijdstip waarop schapen en runderen zijn gedekt. Bij ooien die pas in de loop van oktober zijn gedekt, zullen zich vermoedelijk geen al te grote problemen voordoen. ''De grens is niet porecies aan te geven'', zei Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut.

Het Schmallenbergvirus bezorgt wetenschappers en beleidsmakers vooralsnog heel wat hoofdbrekens, zo bleek gedurende het basisoverleg op het ministerie van EL&I waar diverse betrokkenen zich lieten informeren over de huidige stand van zaken.  Het nieuwe virus, dat zich ook manifesteert in Duitsland en Belgie, lijkt het meest verwant aan het Shamondavirus. Dit virus, dat actief is in Azie en Afrika, wordt ook overgebracht door knutten en veroorzaakt eveneens aangeboren afwijkingen bij herkauwers.

Schade aan centrale zenuwstelsel
Bij het Schmallenbergvirus gaat men ervan uit dat wanneer het in een bepaalde periode van de dracht de placenta passeert, in het bijzonder de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel verstoort. Die kwetsbare periode doet zich bij lammeren voor in 20 tot 40 dagen na de bevruchting en bij kalveren tussen dse 80ste en 120ste dag van de dracht.De viraemie van het virus, dat wil zeggen de periode dat het virus actief is in een besmet dier - bedraagt bij vergelijkbare virussen vier tot zes dagen.

Vaccin Schmallenbergvirus niet voor volgend knuttenseizoen
Behalve aan de ontwikkeling van een serologische test wordt er hard gewerkt aan een vaccin. Dat vaccin zal er niet zijn voor het volgende knuttenseizoen. Mocht het virus zich dan nog in de knutten bevinden - de meningen zijn verdeeld over de overleving van het virus: in de knut of in het schaap danwel de koe - dan zullen er andere preventieve maatregelen genomen moeten worden, zoals uitstel van de dekdatum. De kans is ook aanwezig dat de schapen en runderen tegen die tijd al enige immuniteit hebben opgebouwd.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier