Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Petitie voor schuilstallen in het buitengebied

Ingediend door jinke op 05 januari 2015 - 20:24
Bouwtekening schuilstal

Vivian Opheusden, hobbymatig paardenhouder uit Apeldoorn, heeft een petitie opgesteld die ertoe moet leiden dat meer gemeenten schuilstallen in het buitengebied gaan toestaan. Honderden dierenliefhebbers hebben de petitie inmiddels ondertekend.

Al jaren pleiten diverse belangenorganisaties en (hobbymatige) paardenhouders voor meer schuilstallen in het buitengebied. Veel gemeentes geven hier nog steeds geen medewerking aan, aldus Van Opheusden.  Hierdoor mogen op weilanden vaak nergens schuilstallen gebouwd worden, terwijl er wel dieren gehouden mogen worden. In het kader van dierenwelzijn is het belangrijk dat dieren die dag- en nacht buitenverblijven toegang hebben tot een schuilgelegenheid. 

De petitie, die in eerste instantie is gericht aan de gemeente Apeldoorn en in maart zal worden ingediend, beoogt dat gemeentes hobbymatige paardenhouders toestaan om gereguleerd schuilstallen in het buitengebied te plaatsen.

De petitie is niet meer online! 

Redactie Levende Have

Klik hier voor de brochure Schuilstallen in het buitengebied

Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 11 januari 2015 - 13:40

ik heb de petitie ondertekend, omdat ik het welzijn van dieren die in weer en wind buiten worden gehouden, belangrijk vind. Er komt wat mij betreft echter wel een ander belangrijk punt bij, waar houders van dieren met een schuilstal aandacht aan zouden moeten geven. Steeds vaker vinden grondrovers, zoals de steenmarter en zelfs de vos, onderkomen in allerlei stallen, schuurtjes enz. De predatie door deze roofdieren van grondbroeders (grutto's, kieviten, wulpen, patrijzen enz. enz.) neemt vooral de laatste jaren enorm toe. Naast de intensieve landbouw veroorzaakt de predatie de snelle terugloop van onze weide- en akkervogels. Eigenaren van opstallen kunnen ervoor zorgen, dat rovers deze opstallen niet als uitvalbasis gebruiken.

Ingediend door vaneldijk op 28 januari 2015 - 12:12

Hallo Ypma , jij hebt helemaal gelijk ,maar er zijn gemeenten ,die alleen een stal toestaan ,met een bestemming wijziging , kosten meestal niet mis .
En heel veel gemeenten willen daar niet met mee werken ,wij hadden eerst wat neer gezet ,weg zij de gemeente , wij zijn in beroep gegaan ,afgewezen ,toen wilden ze ontruimen ,en ben naar de rechter gestapt ,om kort te zijn ,hebben gewonnen.

Ingediend door Anoniem op 28 januari 2015 - 14:48

Ik heb getekend en op FB gedeeld.
Als ze een schuilstal neerzetten die verplaatsbaar is, zou het dan nog niet mogen? En als ze elke dag in de schuilstal gaan kijken, zullen er naar mijn mening geen grondrovers een nest willen of kunnen bouwen.

Ingediend door vaneldijk op 30 januari 2015 - 19:20

Hallo Angela , ik had eerst ook verplaatsbaar ,maar de gemeente bleef maar aan houden ,er moet een bouwvergunning voor zijn .
Heb het wel gewonnen ,door een recht zaak aan te gaan ,nooit op geven.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier