Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NVWA heeft handen vol aan controle afschermplicht bij hobbypluimvee

Ingediend door jinke op 11 april 2023 - 08:42

De NVWA heeft sinds november 2021 ruim tweehonderd hobbymatige houders van pluimvee gecontroleerd op naleving van de afschermplicht. Waar overtredingen zijn geconstateerd, is voorlichting gegeven met behulp van een flyer of door houders persoonlijk aan te spreken. In de meeste gevallen zijn één of meerdere hercontroles uitgevoerd, waarbij bleek dat de afschermplicht alsnog was toegepast. In 15 gevallen is de NVWA overgegaan tot een schriftelijke waarschuwing. In slechts enkele gevallen is er een last onder dwangsom opgelegd.

Dit blijkt uit een overzicht van controles bij hobbypluimvee, op verzoek van Levende Have beschikbaar gesteld door de NVWA. Uit het overzicht komt naar voren dat hobbypluimveehouders op talrijke plaatsen in het hele land een loopje nemen met de afschermplicht. Zelfs in gebieden met uitbraken van vogelgriep, zijn er hobbypluimveehouders die hun kippen gewoon los laten lopen. In één geval werd er loslopend pluimvee aangetroffen bij de eigenaar van meerdere locaties waar een besmetting was vastgesteld.


NVWA neemt controlerende taak zeer serieus


De NVWA neemt zijn controlerende taak zeer serieus. De instantie doet niet alleen aan voorlichting maar gaat na één of meerdere hercontroles ook over tot handhaving als blijkt dat houders geen gehoor geven aan de adviezen. Uit de verstrekte gegevens valt niet altijd af te leiden of alle hobbyhouders die  de afschermplicht niet toepassen, daartoe alsnog worden gedwongen. In enkele gevallen zijn er geen gegevens te vinden over een hercontrole na een geconstateerde overtreding waarbij een schriftelijke waarschuwing is afgegeven. 

Soms wordt er vanaf de openbare weg geconstateerd dat er linten zijn gespannen, waarna er een ‘’akkoord’’ volgt. Soms lijkt er sprake van een gedoogsituatie. Zoals in Rotterdam, waar de aanwezigheid van ‘’voldoende natuurlijke beschutting’’ in een tuin reden is om van verdere controles af te zien. De eigenaren hebben aangegeven dat ze de kippen altijd op een vaste plek  - ‘’een afgesloten gedeelte’’ - voeren. Afgesproken wordt dat ze dat blijven doen. Ook in Andijk stelt de NVWA zich soepel op. Het gaat om een dierenweitje met tientallen kippen en een pauw. ‘’Meneer vindt het lastig om hiervoor een oplossing te vinden’’, noteert de controleur. Hij geeft aan telefonisch overleg te zullen voeren met de gemeente. Of dat ook echt gebeurd is, valt uit de gegevens niet op te maken.


Soms komt er een advocaat aan te pas


De aanleiding voor de controles wordt lang niet altijd vermeld. In minder dan de helft van de controles was er sprake van een zogeheten MOS-melding, een melding van onveilige situaties. In enkele gevallen wordt uit de toelichting duidelijk dat de melding voortvloeit uit een burenruzie. Soms komt er een advocaat aan te pas, zoals bij een hobbypluimveehouder in Dalfsen. Hij kreeg een schriftelijke waarschuwing vanwege loslopende kippen. Hoe deze zaak is afgelopen, vermeldt het controle-overzicht niet. 

Dat geldt ook voor de controle in Rhee, waar op 21 oktober 2022 is geconstateerd dat tientallen kippen (hennen en hanen) loslopen en de eigenaar weigert maatregelen te treffen. Op 8 december wordt er na drie hercontroles een last onder dwangsom opgelegd van €2500 tot een maximum van €10.000. De naam van deze hobbymatige pluimveehouder is bij de redactie van Levende Have bekend. Hij heeft zijn vrij levende hennen en hanen op 8 december ondergebracht in schuren en bezwaar aangetekend tegen de last onder dwangsom. Als dit bezwaar niet wordt gehonoreerd, gaat hij in beroep. Of er nog meer van dergelijke zaken lopen, is op dit moment niet bekend.

Redactie Levende Have

Lees meer:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier