Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NVWA getuige van experimenten bij ruimingen

Ingediend door jinke op 17 augustus 2017 - 09:00

Bij de ruiming van fipronilkippen wordt geëxperimenteerd met een nieuwe dodingsmethode. Dit gebeurt onder toeziend oog van de NVWA. Tot dusver maakte men bij ruimingen gebruik van CO2. Het gas wordt met slangen in de stal gebracht. Dat kan echter alleen in volledig dichte stallen.

Biologisch pluimveehouder Evert Esveld in Putten heeft gekozen voor de nieuwe methode, ontwikkeld door het Puttense bedrijf Anoxia. Zijn 15.000 biologische legkippen zijn ondergedompeld in zuurstofloze schuim waardoor ze in ongeveer 30 seconden bewusteloos raken en na anderhalve minuut sterven. Dit doden gebeurt buiten de stal in zogeheten 'big bags', zo blijkt uit een reportage op pluimveeweb.nl Anoxia prijst zichzelf daar aan met zijn ''innovatieve euthanasie methode''.

In antwoord op vragen uit de Tweede Kamer benadrukt staatssecretaris Van Dam dat pluimveehouders vrij zijn hun dieren te doden. ''De pluimveehouder is – ook in deze situatie - degene die de afweging moet maken en uiteindelijk de beslissing neemt of de hennen gedood worden of dat een andere optie gekozen wordt. De NVWA heeft pluimveehouders niet geadviseerd wat zij moeten doen, maar uitsluitend, in reactie op vragen van dierenrechtenorganisaties, laten weten dat de NVWA geen beslissing neemt over het lot van de kippen.''

Niettemin is de NVWA betrokken bij de ruimingen. Er is sprake van ''risicogericht toezicht'', meldt Van Dam. Bij de ruiming ten tijde van de vogelgriep was er een welzijnscommissie die toezicht hield. Dat is nu niet het geval, omdat het doden volledig onder verantwoordelijkheid van de pluimveehouder gebeurt.

WOB-verzoek
De Stichting Levende Have heeft met een WOB-verzoek bij het ministerie van Economische Zaken alle stukken opgevraagd die betrekking hebben op de ruimingen van de fipronilkippen. De stichting was ook betrokken bij een verzoek om handhaving en een poging om via een voorlopige voorziening het doden van fipronilkippen te stoppen. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde op 4 augustus dat dit niet verboden is.
Van Dam neemt in zijn antwoord op kamervragen dit oordeel over. (zie bijlage).

De Stichting Levende Have zal via een bezwaar- en beroepsprocedure deze moreel-ethische kwestie verder uitspitten: biedt de Wet Dieren inderdaad de ruimte om dieren puur op bedrijfseconomische gronden te doden?

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier