Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NVWA controleert op hittestress

Ingediend door jinke op 10 juni 2023 - 15:38

Met temperaturen van 27 graden en meer op de meter, gaat de NVWA controleren op hittestress. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Bij de controles wordt ook gekeken naar bescherming van dieren die buiten lopen.

De NVWA maakt speciaal melding van kalveriglo's. Die bieden geen bescherming tegen hitte. Op warme dagen kan de temperatuur in een kalveriglo snel oplopen. Hierdoor neemt het risico op hittestress bij de kalveren toe. De regels voor kalveren in kalveriglo’s zijn daarom ook aangescherpt. Bij een buitentemperatuur van 24 graden Celsius of hoger moeten de iglo's in de schaduw staan, aldus de NVWA.

Dieren in de wei moeten worden beschermd tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte (artikel 1.6 lid 3 Besluit houders van dieren). Voor paarden, koeien en schapen heeft de NVWA drempelwaarden vastgesteld. Extra maatregelen zijn nodig als:

  • de buitentemperatuur 27 graden Celsius of hoger is (bij paarden)
  • de THI 68 of hoger is (bij koeien)
  • de THI 71 of hoger is (bij schapen)

Of de THI (combinatie van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid) boven genoemde waarden ligt, is te zien op de website  gddiergezondheid.nl/hittestress. Zo is er voor schapen op 10, 11 en 12 juni sprake van lichte stress.
Voor andere diersoorten in de wei, zoals varkens, geiten en alpaca's, heeft de NVWA nog geen drempelwaarden vastgesteld.

Wie bij hitte geen schaduw biedt, is in overtreding.

Werkinstructie NVWA
Bij de beoordeling van een geval van hittestress bij paarden, beschikt de NVWA sinds enige tijd over een werkinstructie. Onlangs is deze openbaar gemaakt. In de werkinstructie lezen we: ''Als dieren last hebben van de hitte, vertonen ze afwijkend gedrag ten opzichte van de andere dieren. Als dieren rustig staan te grazen of allemaal liggen, is er niets aan de hand. Gedragsmatige symptomen van hittestress zijn: samenscholen bij drinkplaatsen en zichzelf (proberen) nat te maken, winderige, hoger gelegen plaatsen opzoeken voor afkoeling, samenscholen om in schaarse schaduw (soms elkaars schaduw) te kunnen staan, algemene lusteloosheid en minder voeropname. Een snelle (verhoogde) ademhaling (hijgen) is een belangrijk symptoom van hittestress bij alle diersoorten. Schaduw is belangrijk om hittestress te voorkomen bij hoge temperaturen. Het is belangrijk dat er genoeg schaduw is, zodat de dieren niet te dicht opeengepakt moeten staan of geen competitie moeten aangaan voor schaarse beschutting.'' In de werkinstructie wordt verwezen naar de Gids Goede Praktijken van de Sectorraad Paarden. Volgens deze gids moeten paarden die dag en nacht buiten zijn, de beschikking hebben over een schuilgelegenheid in de vorm van een schuilstal of een bossage.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier