Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meer inteelt dan verwacht bij Veluws heideschaap

Ingediend door jinke op 09 augustus 2016 - 14:39
Meer inteelt dan verwacht bij Veluws heideschaap

Bij het Veluws heideschaap doet zich, ondanks de toepassing van een zogeheten ''rammencirkel'', meer inteelt voor dan verwacht. Een analyse van het DNA van negen kuddes toont aan dat de toename van inteelt per generatie 1,35% bedraagt, terwijl 1 procent accaptabel is Verwacht werd dat de inteelt niet meer dan 0,18% zou toenemen.

Het positieve effect van een rammencirkel, waarbij de ene kudde een aantal ramlammeren doorgeeft aan een andere kudde, wordt voor een deel teniet gedaan door het uitselecteren van ramlammeren op scrapiegevoeligheid en op uiterlijk. ''De theorie gaat ervan uit dat er geen sprake is van selectie'', aldus een artikel in Zeldzaam Huisdier, een uitgave van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. ''In de praktijk is er wel selectie.''  De auteurs van het artikel pleiten voor het stoppen met selecteren op scrapiegevoeligheid *). Ook is het belangrijk om de invloed van dominante rammen te beperken. ''Het is te overwegen om elke dag een andere ram tot de kudde toe te laten, om zo de gelegenheid voor de rammen om ooien te dekken meer evenredig te maken.''

Redactie Levende Have/Bron: Zeldzaam Huisdier

*) Schapen werden in het verleden verdacht van de overdracht van de hersenziekte scrapie op de mens. Daar is destijds de verplichting uit voortgekomen om schapen die gevoelig zouden zijn voor deze ziekte, uit te selecteren. Vijf jaar geleden werd duidelijk dat er geen wetenschappelijke onderbouwing bestaat voor de besmettelijkheid van scrapie bij schapen voor de mens.
 

Eerder bericht:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier