Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meer dan duizend meldingen Schmallenbergvirus

Ingediend door jinke op 16 maart 2012 - 11:01
Meer dan duizend meldingen Schmallenbergvirus

Het aantal meldingen van de geboorte van misvormde lammeren en kalveren ten gevolge van een besmetting met het Schmallenbergvirus bedraagt meer dan duizend. De afgelopen week zijn er 91 meldingen uit de rundersector bij gekomen. Er worden ook nog altijd misvormde schapenlammeren geboren.

Het lammerseizoen is volop gaande. De ''slechts'' negentien meldingen van misvormde lammeren in de afgelopen week bevestigen het beeld dat bij de schapen het ergste achter de rug is. Wel moet worden vastgesteld dat het virus langer actief is geweest dan tot dusver is aangenomen. De lammeren die nu worden geboren zijn half oktober gedekt, hetgeen betekent dat de knutten tot zeker eind oktober het Schmallenbergvirus op schapen hebben overgebracht.

In België en Denemarken zijn knutten gevangen die het Schmallenbergvirus bij zich droegen. Daarmee is het vermoeden dat knutten het virus kunnen verspreiden voor het eerst bevestigd. Ook het Nederlandse Centraal Veterinair Instituut (CVI) test knutten op het Schmallenbergvirus. Het CVI  onderzoekt om welk type knut het gaat, of deze meer virus kan reproduceren dan andere knutten en in welk leefgebied deze knut voorkomt. 

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door Anoniem op 21 maart 2012 - 02:02

wanneer gaan we de stilstaande poelen en natuur plassen zo aanpassen zodat de larven van de muggen en andere insecten worden opgenomen of afgebroken ,we geven in diverse Europese landen euro subsidies lees EEG,om de natuur aan te passen zorg dan dat de larven ook natuurlijke vijanden krijgen ,breng anders vogels en amfibieën in het zelfde gebied die zeker de larven en muggen eten en reduceren,we maken steeds meer gebieden tot moerassige gebieden met stilstaande waters maar weten niet het evenwicht te creëren wat wel word gecreëerd zijn kweekpoelen van overmatig veel insecten ,muggen ,knutten die onze grazende dieren als koeien geiten en schapen te grazen nemen,ook andere dieren konijnen etc dus warmbloedige vallen ten prooi aan de door eeg subsidies en regeringen gecreëerde killer insects LOS DIT EERST EENS OP

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier