Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Loopeenden vinden ingang in rundveehouderij

Ingediend door jinke op 02 september 2015 - 21:00

Na houders van schapen tonen nu ook houders van rundvee belangstelling voor de inzet van loopeenden tegen leverbot. Dat meldt Judith van Andel, initiatiefneemster van het experiment met loopeenden. Ze heeft een brochure gemaakt over ''Biologische controle leverbotslak met loopeenden''.

Loopeenden blijken zeer effectief bij de bestrijding van leverbot. Ze eten de slakken die ''gastheer'' zijn van de leverbot. Een koppel van 24 eenden kan in twee uur tijd het aantal leverbotslakken in een greppel van 12 meter decimeren. Door een koppel eenden geïntegreerd binnen het bedrijf op te nemen, en jaarrond buiten te laten, mag verwacht worden dat het aantal slakken in de wei significant vermindert, aldus Van Andel. Onder begeleiding van het Louis Bolk Instituut zal een aantal rundveebedrijven loopeenden gaan inzetten. In 2016 heeft bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht een promotieonderzoek plaats over de effecten van loopeenden bij leverbotbestrijding.

Volgens Van Andel stuit de inzet van loopeenden op weinig praktische bezwaren. Eenden zijn eenvoudig binnen flexibele stroomnetten te houden, ze voelen uitstekend of er alof geen stroom op de draad staat. Ze kunnen niet over het  net heen vliegen. Maar ook is het goed mogelijk ze los te laten als ze eenmaal de thuisbasis kennen en weten waar ze 's nachts moeten verblijven. ''Waar ze die dag ook geweest zijn, ze zullen samen op hun vaste stek overnachten.''
 
Loopeenden vormen een goed alternatief voor de traditionele bestrijdingsmethoden. Resistentie van de leverbot parasiet tegen triclabendazol (Fasinex) is een groeiend probleem en neemt zeer  verontrustende vormen aan.
 
Redactie Levende Have
 
Eerder bericht: 
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier