Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eenden ruimen leverbotslakken op

Ingediend door jinke op 11 februari 2014 - 11:52

Eenden eten in twee uur wel 60% van de leverbotslakken op in een afgezet gebied. De besmettingsdruk van leverbot kan op die manier flink dalen, zonder dat inzet van geneesmiddelen nodig is. Dat meldt vakblad Het Schaap.

Dierenarts Judith van Andel deed een succesvolle proef met loopeenden op een perceel in de Alblasserwaard. In het voorjaar zet ze het experiment voort met meer eenden op meer plaatsen. Het project wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en begeleid vanuit de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. ''Als ik schapenhouder was zou ik het wel weten'', zegt Van Andel. ''loopeenden zijn zo makkelijk af te richten. Ze lopen vanzelf naar de natte plekken. En ze vreten geen gras, maar alleen slakjes en larfjes.'

Infecties met leverbot vormen een groeiend probleem in de schapenhouderij en ook in de rundveehouderij. Dat heeft onder meer te maken met het steeds natter worden van de weilanden. Natte gebieden zijn bij uitstek geschikt voor slakken die als gastheer dienen van de leverbot. Schapen en runderen nemen de larfjes die deze slakken produceren op, waarna ze ziek kunnen worden. Middelen tegen een infectie met leverbot blijken vanwege resistentieproblemen steeds minder te werken.

Redactie Levende Have

Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 11 februari 2014 - 13:10

Een heel aantrekkelijk aanpak voor dit probleem echter je zal die dieren toch wel bij je bedrijf moeten zien te houden en omdat ze kennelijk geen gras eten zal je ze toch anderszins moeten bijvoeren. Een heel project lijkt me.
Zullen de boeren dan niet gemakshalve toch weer naar de geneesmiddelen grijpen?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier