Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Leverbot alarm voor schapen en koeien in West Nederland

Ingediend door jinke op 23 november 2012 - 21:21

In grote delen van West-Nederland (zie kaart) dreigen schapen en koeien getroffen te worden door een ernstige leverbotinfectie. Dit heeft de Werkgroep Leverbotprognose bekend gemaakt.

Gedurende de zomer is vooral in het westen van Nederland zoveel neerslag gevallen dat het aantal leverbotslakken zich gestaag heeft kunnen vermeerderen. Voeg daarbij de natte omstandigheden in september en vooral oktober en in West-Nederland kan gesproken worden van een grote kans op verspreiding van leverbot .
De Werkgroep Leverbotprognose adviseert doorgaans om schapen en rundvee alleen na onderzoek te behandelen en bij voorkeur te verweiden naar goed ontwaterde percelen. Bij twijfel is het zinvol om bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bloedonderzoek of mestonderzoek (vanaf december) te laten verrichten.
Herkauwers die vanaf augustus in gebieden met verhoogd waterpeil op leverbot-gevaarlijke percelen hebben gelopen, dienen in elk geval te worden behandeld.

Resistentie tegen triclabendazol
De Werkgroep Leverbotprognose constateert tegelijkertijd echter een duidelijke toename van het aantal bedrijven waarop leverbot resistent blijkt te zijn tegen triclabendazol. Om resistentie te voorkomen is het bij de behandeling van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel wordt toegediend. De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om na een behandeling het effect daarvan te controleren door twee weken na een behandeling mestonderzoek uit te laten voeren.

Rood
In de roodgekleurde gebieden wordt een ernstige leverbotinfectie verwacht. Herkauwers die in deze gebieden vanaf augustus op leverbot gevaarlijke percelen hebben gelopen, dienen te worden behandeld. Geadviseerd wordt om schapen na behandeling bij voorkeur te verweiden naar goed ontwaterde gebieden. Lukt dat niet, dan is een behandeling om de 6 - 8 weken nodig, maar dit vergroot de kans op resistentie en moet daarom zoveel mogelijk worden vermeden.
Oranje
In de oranje gebieden is de kans op een leverbotbesmetting groot. Op bedrijven waar een leverbotinfectie heeft plaatsgevonden kan het om een ernstige infectie gaan.
Geadviseerd wordt om herkauwers pas te gaan behandelen nadat via bloed- of mestonderzoek (vanaf december) een leverbotinfectie is aangetoond.
Geel
In de gele gebieden is de kans op een leverbotinfectie gering. In deze gebieden wordt alleen een leverbotbehandeling geadviseerd als na bloedonderzoek een leverbotbesmetting is aangetoond.
 

Redactie Levende Have/ meer info: www.gddeventer.com

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier