Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Leonie Vestering (PvdD): ''Mijn geduld is op''

Ingediend door jinke op 03 november 2022 - 11:14

Volgende week - op 10 november - is er een debat in de Tweede Kamer over dieren in de veehouderij. Leonie Vestering van de Partij van de Dieren kijkt er reikhalzend naar uit. ''Mijn geduld is op'', zei ze in een uitzending van Radio1 van 24 oktober.

Vestering diende vorig jaar een wijziging van de Wet Dieren in, die door Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. Door die wijziging is de wijze waarop dieren worden gehouden niet langer een ''redelijk doel'' op grond waarvan het welzijn van dieren mag worden aangetast. Vanaf 1 januari 2023 mogen dieren niet langer worden aangepast aan het systeem, maar moet het systeem worden aangepast aan de behoeften en het natuurlijk gedrag van de dieren.

Vestering heeft nog altijd geen idee of en hoe de wetswijziging zijn beslag krijgt. Deze moet nog in de vorm van een Koninklijk Besluit definitief worden. Ze is in afwachting van een plan van aanpak. De minister van landbouw heeft toegezegd dat hij met een brief komt aan de Tweede Kamer. Daaruit leidt Vestering af dat hij wellicht niet van plan is om zijn handtekening te zetten onder de wetswijziging. Ze verwijst naar de ''oude landbouwgedachte'' op het ministerie van LNV. Er zijn krachten aan het werk die de wetswijziging tegen willen houden. Vestering is echter stellig: ''Het kan niet zo zijn dat een minister een wetswijziging die is aangenomen, naast zich neer gaat leggen''.


(advertentie)

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag


Het heeft er alle schijn van dat de minister de wetswijziging probeert te omzeilen met een zogeheten convenant als basis voor nieuwe wetgeving. Over dit convenant zijn afspraken gemaakt in het regeerakkoord. Voor 2025 moet er wetgeving zijn voor een dierwaardige veehouderij. Op 13 oktober kwam de commissie die dat voorbereidt voor het eerst bijeen. Gevestigde landbouworganisaties blijken een zware stem hebben in de realisering van het convenant.

Kan een convenant in de plaats komen van een reeds aangenomen wetswijziging? Dat lijkt rechtstatelijk gezien onwaarschijnlijk, heeft wel iets weg van een ''geitenpaadje'', maar er wordt door het kabinet wel op aangestuurd.

Voorzitter Bram Ojik zei op de website nieuweoogst.nl: ''In de zomer van 2021 heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen op de Wet dieren. Volgende stap was dat het in het regeerakkoord kwam. Daarin is afgesproken dat in deze kabinetsperiode wetgeving wordt gemaakt voor een dierwaardige veehouderij in 2025 en dat er met betrokken partijen een convenant wordt opgesteld dat als basis voor de wetgeving moet dienen. Die klus moet rond de zomer van volgend jaar klaar zijn.''

Het debat Dieren in de Veehouderij is op 10 november te volgen via de website van de Tweede Kamer. Levende Have zal het debat volgen en verslag uitbrengen.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier