Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Landelijke afschermplicht voor hobbypluimvee vanwege vogelgriep

Ingediend door jinke op 26 oktober 2021 - 12:48

Het ministerie van LNV heeft een landelijke ophokplicht voor commercieel pluimvee en een afschermplicht voor hobbypluimvee ingesteld vanwege een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep (H5N1) in Zeewolde.

Op het besmette biologische leghennenbedrijf worden 36.000 dieren gedood. De besmetting in Zeewolde komt niet onverwacht: in het noorden van Nederland zijn besmette wilde vogels aangetroffen. Sinds half september geldt er een waarschuwing voor een verhoogd besmettingsrisico. Het bedrijf in Zeewolde heeft insleep van het virus kennelijk niet weten te voorkomen.
Het bedrijf ligt in een pluimveedicht gebied: in een straal van 10 km bevinden zich 15 andere pluimveebedrijven, waaronder het megabedrijf van Roel van Zetten met 170.000 leghennen. 

Steun het verzoek om vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep. Klik Hier

Nederland maakt vooralsnog geen vorderingen met preventieve vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep. De Fransen gaan daar wel toe over (zie bericht hieronder). Omdat inenten nog niet mogelijk is, moeten nu opnieuw dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen hun pluimvee en watervogels afschermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden.

Vorig jaar deed zich ook rond deze tijd de eerste uitbraak voor. Het was het begin van een acht maanden lange ophok- en afschermplicht. Stichting Levende Have heeft toen een verzoek ingediend bij het ministerie van LNV om een proef met vaccinatie. Dit verzoek is afgewezen. Levende Have heeft nog altijd een petitie lopen. 

Jan Verhoijsen, lid van de LTO-vakgroep pluimveehouderij, verhult niet hoe het komt dat er nog altijd niet wordt gevaccineerd. In het Eindhovens Dagblad zegt hij: ''De discussie wordt nu nog gestuurd door handelsbelangen en geopolitieke afwegingen. Maar vaccinatie kan het probleem echt wezenlijk kleiner maken. Ik denk dat we daar uiteindelijk toch naartoe gaan."

Voor meer informatie over afschermplicht klik hier

Redactie Levende Have

 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier