Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

''Konijnenfokkers gooien geen dieren weg''

Ingediend door jinke op 26 juni 2022 - 11:24

Konijnen worden zeker niet weggegooid. Zogeheten surplusdieren gaan naar de slacht voor humane consumptie of voor diervoeding. Of ze worden als gezelschapsdier aangeboden aan dierenwinkels. Dat schrijft Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) in een reactie op het rapport van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) ''Doden van dieren aan het licht''.

KLN zegt zich niet te herkennen in het rapport. Daarin staat beschreven hoe konijnenfokkers omgaan met dieren die niet voldoen aan raskenmerken. De RDA stelt vast dat de meeste ongewenste konijntjes naar de slacht gaan. ''Of ze worden door de fokker gedood. Dit gebeurt op verschillende manieren, waaronder nekslag, onthoofden, verdrinken, met een knuppel, tegen de muur of verdovend slagpistool. Als fokkers zelf hun dieren doden, is er geen toezicht of registratie en dienen de dieren geen secundair nut, dus worden ze na het doden
weggegooid. De dieren die naar de slacht gaan, worden veelal gebruikt voor diervoeding.''

Deze handelswijze gaat volgens KLN niet op voor de fokkers die bij deze organisatie zijn aangesloten. Bij de ongeveer 2500 leden die konijnen fokken is wel sprake van zogeheten ''surplusdieren'' - dieren die geen toekomst hebben in de fokkerij. Maar er worden geen konijnen gedood, anders dan voor de ''voedselproductie''. Bij het doden van dieren zijn de fokkers ook gehouden aan het Besluit houders van dieren. 

KLN heeft een gesprek aangevraagd met de RDA en ook het ministerie van LNV op de hoogte gebracht van de reactie op het rapport van de RDA. Inmiddels is er een webinar gehouden over ''Doden van dieren aan het licht''.

Eerder berichten:
RDA bepleit alternatieven voor het doden van ongewenste dieren

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier