Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kans op zeer langdurige afscherm- en ophokplicht in groot deel van het land

Ingediend door jinke op 05 augustus 2022 - 08:30

Het is niet uitgesloten dat de ophok- en afschermplicht voor bepaalde regio’s de rest van het jaar en mogelijk langer in stand blijft. In een brief aan de Tweede Kamer kondigt landbouwminister Staghouwer aan dat de maatregel in het westen van Brabant, Land van Maas en Waal en midden Limburg wordt ingetrokken, nadat eerder al grote delen van het oosten van het land waren vrijgegeven. Maar de regeling ter voorkoming van vogelgriep blijft van kracht in de kustprovincies, de Gelderse Vallei, Flevopolder en Noordoostpolder.

Afscherm- en ophokplicht
In groene gebieden geldt geen afscherm- en ophokplicht sinds 14 juli 2022

Staghouwer baseert zich op een advies van de Deskundigengroep Dierziekten. In de brief maakt de minister geen onderscheid tussen commercieel en hobbypluimvee, tussen ophok- en afschermplicht. Ook het hobbypluimvee blijft in groot deel van het land onderworpen aan een streng regime. Het risico op besmetting is zeker nog niet geweken, zo bleek ook begin deze maand toen er in Watergang vogelgriep werd vastgesteld bij sierkippen en watervogels van een hobbyhouder. Het risico gaat omhoog als de afscherm- en ophokplicht wordt opgeheven. De gevolgen van een besmetting tellen ook mee bij het besluit om gebieden al dan niet vrij te geven, zo blijkt uit de brief.

Steun de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier
 
''In wilde vogels is er nog steeds sterfte ten gevolge van vogelgriep'', stelt de deskundigengroep vast. ''De afgelopen drie weken zijn er 58 dood gevonden vogels getest, waarvan 20 positief testten op AI virus. Het percentage positieve vogels onder de ingezonden vogels is daarmee gedaald van ongeveer 2/3 naar 1/3. Het betreft verschillende soorten; Visdief, Jan-van-gent, Ooievaar, Fuut, Zeearend, Canadese Gans, Knobbelzwaan. De vondsten werden gedaan in verschillende provincies: Overijssel, Noord-Holland, Groningen, en Friesland. Ook zijn er nog meldingen van dode vogels uit de Zuid-Hollandse delta, grenzend aan Zeeland.' Volgens de deskundigengroep is binnen 5 km van grote waterpartijen de kans op besmetting groter dan daarbuiten.

Dat er voor de ''waterarme'' Gelderse Vallei toch nog een afscherm- en ophokplicht geldt, heeft te maken met de pluimveedichtheid van het gebied, het risico dat bedrijven elkaar besmetten en de impact daarvan. 

Update 5 augustus: Nieuwe besmettingen
Ondertussen hebben zich in één van de vrijgegeven gebieden (noorden van Overijssel, Dalfsen) nieuwe besmettingen voorgedaan bij pluimveebedrijven (eenden en kippen). Daar zijn 10-kilometerzones ingesteld. Het lijkt te gaan om een nieuwe virusvariant die mogelijk afkomstig is van besmette ooievaars. De deskundigengroep dierziekten noemt op 2 augustus de situatie onder wilde vogels zeer onvoorspelbaar en er is dan ook geen reden om in meer gebieden de ophok- en afschermplicht te versoepelen.  .
''Het beeld is dat het virus lijkt te verspreiden tussen verschillende typen vogelsoorten, waarna het verder verspreid wordt binnen lokale populaties zoals in kolonies broedende vogels, ruiende vogels, grazende ganzen etc. Eenmaal in een vogelpopulatie geïntroduceerd, spreidt het snel en waaiert uit als de jongen gaan uitvliegen en volwassen dieren gaan ruien. Het is niet te voorzien welke vogelsoorten nog meer besmet kunnen worden en hoe het virus dan verder kan verspreiden binnen en tussen populaties, en dus of en waar een volgende populatie wordt besmet.''

Redactie Levende Have

Zie ook

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier