Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Grootoorspringmuis inzet van juridische strijd over positieflijst

Ingediend door jinke op 18 november 2019 - 17:49

Het ministerie van LNV heeft nog tot 10 januari 2020 de tijd om een oordeel te geven over plaatsing van de grootoorspringmuis - een knaagdiertje van 9 cm, met oren van 4 cm - op de positieflijst. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald.
 
Het verzoek om plaatsing van de grootoorspringmuis op de positieflijst, ook wel huis- en hobbydierlijst genoemd, was gedaan door de Stichting Verantwoord Huisdierenbezit (PVH). Omdat het ministerie het verzoek niet in behandeling heeft genomen, is de PVH naar de rechter - in dit geval het CBb - gestapt. Het CBb stelt de stichting PVH in het gelijk omdat er inmiddels een beoordelingssystemtiek is, aan de hand waarvan het het verzoek opnieuw kan worden toe- dan wel afgewezen. Het CBb geeft het ministerie nog even de tijd, maar dan moet er wel een besluit zijn, anders volgt er een dwangsom van €250 per dag met een maximum van €25.000.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De beoordelingssystematiek is vorig jaar ter consultatie voorgelegd aan tal van organisaties. De consultatietermijn is inmiddels ruimschoots verstreken, Minister Carola Schouten heeft aangegeven dat ze voor het eind van het jaar de beoordelingssystematiek naar de Tweede Kamer stuurt. Of daar ook een positieflijst bij zal zitten, is niet bekend.

De stichting PVH verwacht niet dat de beoordelingssystematiek houdbaar is. ''De voorgestelde systematiek voldoet niet aan de eisen die het Verdrag inzake de Werking van de Europese Unie en het Hof van Justitie stellen aan een positieflijst'', aldus de stichting PVH. (zie bijlage) De stichting verwacht een afwijzing van het ministerie en kondigt aan dat zij tegen de nieuwe systematiek in beroep zal gaan.

 

Redactie Levende Have/Bron: CBb / afbeelding wikimedia commons

Lees ook de wiki over de positieflijst

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier