Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onafhankelijke experts aan de slag met positieflijst

Ingediend door jinke op 24 juni 2017 - 10:15

Een groep onafhankelijke experts moet de komende maanden bepalen of zoogdieren gehouden mogen worden of niet. Dit is het gevolg van een uitspraak van de rechter. Deze verwees de in januari ingevoerde positieflijst naar de prullenbak. ''Niet objectief genoeg'', oordeelde de rechter op 28 maart.

Staatssecretaris Van Dam heeft nu besloten dat alles over moet. De in januari ingevoerde versie was het resultaat van overleg met betrokkenen: het Platform Verantwoord Huisdierenbezit, de Dierenbescherming, Dibevo en de Stichting Aap. De gevolgde werkwijze moest zorgen voor draagvlak. Maar de deelnemende partijen zijn niet onafhankelijk en mochten volgens de rechter dus geen deel uitmaken van de wetenschappelijke beoordeling.

De rechtszaak was aangespannen door hetzelfde Platform Verantwoord Huisdierenbezit (PVH) dat betrokken was bij het opstellen van de lijst. Het PVH is echter geen voorstander van een positieflijst. Men ziet liever dat er bindende houderijvoorschriften komen voor de diverse diersoorten. Van Dam gaat daar niet in mee. Alle inspanningen blijven gericht op de totstandkoming van een lijst. Betrokken partijen zullen in de nieuwe procedure uitsluitend nog via een zienswijze hun invloed kunnen uitoefenen. De aangepaste beoordelingsprocedure voldoet aan de kritiek van de rechter en is straks ook geschikt om toe te passen bij het opstellen van een positieflijst voor reptielen en vogels, aldus Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de beoordeling is alleen nog de Positieflijst Advies Commissie (PAC) onder voorzitterschap van prof. Ludo Hellebrekers, betrokken. ''Deze procedure, de hierbij behorende beoordelingscriteria en de beoordeling van de diersoorten, zal ik vaststellen na een onafhankelijk en wetenschappelijk advies. De uit dit onafhankelijk en wetenschappelijk advies voortkomende criteria worden vastgelegd in regelgeving. Hiermee wordt de beoordeling van de diersoorten inzichtelijker, beter controleerbaar en eenvoudiger. De PAC zal mij vervolgens op grond van de laatste wetenschappelijke inzichten adviseren over de concrete plaatsing van de verscheidene zoogdiersoorten.''
Nu de positieflijst van 2017 van tafel is, is de lijst van 2015 weer geldend.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier