Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gebiedscommissie Gelderland komt met plan voor preventie wolvenschade

Ingediend door jinke op 17 april 2020 - 14:51

De Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade Gelderland heeft een omvangrijk plan opgesteld waarmee schade door wolven moet worden voorkomen. Een link is te vinden op de website van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De Veluwe herbergt sinds kort een paartje dat inmiddels jongen heeft grootgebracht. Volgens de gebiedscommissie, onder leiding van oud-CDA politicus Pieter van Geel, is er gelet op de omvang van het gebied plaats voor enkele roedels. De gebiedscommissie heeft als kernboodschap: ''De wolf blijft waarschijnlijk en daar moeten we ons op voorbereiden Zorgen die leven bij dierhouders en andere betrokken inwoners moeten door betrouwbare en onderbouwde informatie worden omgezet naar acceptatie dat de wolf er is. Dierhouders moeten daarmee leren leven, zich voorbereiden op de gevolgen van de komst van de wolf en daarmee weten om te gaan zodat de gevolgen voor de samenleving en voor de betrokken dierhouders hanteerbaar zijn.''

Schapen en geiten
Het preventieplan richt zich in eerste instantie op schade die kan ontstaan bij aanvallen op schapen en geiten in het door Gedeputeerde Staten aangewezen gebied op de Veluwe (zie eerder bericht Leefgebied wolf in Gelderland ligt nu vast). Daar bevinden zich ruim 600 locaties waar schapen en/ of geiten worden gehouden, zowel professioneel als hobbymatig. Het gaat in totaal om 6.758 schapen, verdeeld over 381 locaties en 1.782 geiten, verdeeld over 226 locaties. De Veluwe kent ook diverse schaapskuddes. Momenteel werken zeven bedrijven of stichtingen met schaapskuddes op heidevelden. Later zal worden gekeken naar preventie van schade bij kalveren, pony's en veulens.

De gebiedscommissie wil ''krachtig'' inzetten op effectieve preventieve maatregelen. Er moet voor worden gezorgd dat de wolf niet de smaak van schapen en geiten te pakken krijgt en dat hij zich primair richt op wildprooi. ''Wanneer schapen en geiten door preventieve maatregelen niet langer aantrekkelijke prooidieren zijn voor wolven, dan zullen zij zich op andere prooidieren richten. In het geval van de Veluwe zijn dat grotere hoefdieren in het wild en kleinwild die in het gebied in ruime mate aanwezig zijn'', aldus de commissie.

vaste afrastering draden

Afrasteringen voor vaste en niet-vaste percelen
Afrasteringen van 1.20 m hoog worden op dit moment als het meest effectief beschouwd.  De inzet van kuddebewakingshonden is volgens de commissie vooralsnog geen praktische preventiemaatregel in Gelderland. Het voortel voor vergoeding van de kosten die in het preventieplan staan vermeld, betreffen dan ook uitstluitend flexibele en vaste afrasteringen. In aanmerking voor een vergoeding komt elke houder die al sinds 26 maart 2019 schapen en/of geiten houdt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen vaste en niet-vaste percelen. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen professionele of hobbymatige houders.

Vergoeding voor vaste percelen
Vaste kosten, volledige vergoeding € 500
Variabele kosten € 3,- per strekkende meter 
Plafondbedrag per schaap of geit € 100

Vergoeding voor niet-vaste percelen
Voor weidebedrijven met minimaal 100 schapen: vaste kosten autowinder draadoprolsysteem, volledige vergoeding € 4.000
Voor weide- en begrazingsbedrijven: kosten per schaap of geit € 30,- per dier (voor draad en/of flexinet plus schrikdraadinstallatie).

Het benodigde budget voor vaste percelen wordt door de commissie geraamd op €250.000 – €400.000 en voor niet-vaste percelen op €60 .000 – €100.000.
Wie een toelichting wil op het preventieplan kan terecht bij Gijsbert Six, namens het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders lid van de Gebiedscommissie: [email protected]

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier