Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Europese Commissie houdt vast aan beperkte bestrijding wolven

Ingediend door jinke op 15 oktober 2022 - 09:34

De Europese Commissie (EC) houdt vast aan de huidige vrijstellingsmogelijkheid voor de bestrijding van probleemwolven*). Ruimere bevoegdheden voor lidstaten om wolven af te schieten zitten er wat de EC betreft niet in. Dat zou in strijd zijn met de Conventie van Bern.

De wolf heeft in Europa een zwaar beschermde status. Oostenrijk pleitte onlangs om de bestaande beschermingsrichtlijn te herzien en de wolf in te delen in een lagere klasse, om zo meer mogelijkheden te krijgen voor afschot door middel van jachtvergunningen. Zestien lidstaten steunden dit pleidooi. Deze lidstaten willen ook een uniforme monitoring van wolven in heel Europa. Alleen dat laatste wordt door de EC gesteund.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Net als in Nederland worstelen houders van dieren in het buitenland met de aanwezigheid van wolven, die zich te goed doen aan lammeren, kalveren en ander klein vee. In Nederland is sprake van een toename van het aantal schademeldingen. Zo waren er in de eerste twee weken van oktober 21 meldingen, waarbij 64 dode dieren te betreuren vielen, veelal schapen, maar ook een geit, een pony, een koe en een kalf. Van deze gevallen staat nog niet vast of ze zijn veroorzaakt door een wolf. In enkele gevallen gaat het om meerdere dieren: zo zijn op 2 oktober 14 dode schapen gemeld in Elspeet en op 8 oktober 10 dode schapen in Hierden. 

Redactie Levende Have/Foto Maxpixel

*) Nederlandse definities van probleemsituatie versus probleemwolf (bron: Interprovinciaal Wolvenplan 2019)

Probleemwolf of probleemsituatie

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier