Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierenarts moet dieren bezoeken voor recept

Ingediend door jinke op 19 december 2011 - 19:38

Het einde van de internetverkoop van ontwormingsmiddelen waarbij een dierenarts zonder de dieren te hebben gezien een recept uitschrijft, is in zicht. Uitspraken van het Veterinair Beroepscollege hebben de randvoorwaarden waaronder ontwormingsmiddelen verstrekt kunnen worden, nader aangegeven.

Voor een verantwoorde beslissing over de inzet van ontwormingsmiddelen is het nodig dat de dierenarts de omstandigheden waaronder de dieren worden gehouden, van een bezoek ter plaatse kent, aldus het Veterinair Beroepscollege in uitspraken over het uitschrijven van recepten voor bijvoorbeeld ontwormingsmiddelen.

''In dit verband zijn onder meer van belang de huisvesting van de dieren, hun aantal, leeftijd en de wormbelasting. Dit laatste kan aan de hand van een faecesonderzoek worden nagegaan. Indien een dierenarts de dieren waarvoor de middelen worden gevraagd en de plaats waar zij gehouden worden, niet kent, is een bezoek ter plaatse nodig. Op basis van de bevindingen van het onderzoek dient een adequaat behandelplan te worden opgesteld. De bevindingen dienen te worden vastgelegd in een controleerbare verslaglegging.

Tenminste eenmaal per jaar dieren bezoeken
Het Veterinair Beroepscollege stelt verder dat indien de dierenarts voldoende op de hoogte is van de plaats waar en de omstandigheden waaronder de dieren worden gehouden, een bezoek ter plaatse en nadere diagnostiek achterwege kunnen worden gelaten. Maar dat betekent niet dat na een eerste bezoek ter plaatse gedurende een reeks van jaren geen bezoeken meer behoeven te worden afgelegd. ''Het is in overeenstemming met Good Veterinary Practice dat een dierenarts ten minste één maal per jaar een bezoek ter plaatse aflegt.''

Het ministerie van EL&I heeft  de uitspraken van het Veterinair Beroepscollege in een zogeheten 'factsheet'' vastgelegd. Deze factsheet is geen nieuwe regelgeving, maar kan wel dienen als toetssteen voor de behandeling van nieuwe klachten over dierenartsen die ontwormingsmiddelen voorschrijven zonder dat ze de dieren waarvoor deze middelen bestemd zijn hebben gezien.

Redactie Levende Have

Voor de factsheet zie wiki Regelgeving diergeneesmiddelen

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier