Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Brede politieke steun voor amendement Vestering valt weg

Ingediend door jinke op 11 november 2022 - 10:28

Het zogeheten amendement Vestering (Partij voor de Dieren), dat een principiële wijziging heeft aangebracht in de Wet Dieren, lijkt geen brede steun meer te hebben in de Tweede Kamer. Het amendement zal nog wel op 1 januari 2024 in werking treden, zo heeft landbouwminister Adema toegezegd, maar tegelijkertijd komt er voor eind 2023 een alternatief, waardoor het amendement weer kan worden ingetrokken.

D66 gaat vooralsnog akkoord met deze werkwijze, omdat de partij erop vertrouwt dat het alternatief voldoende tegemoet komt aan de bedoeling van het amendement. Dankzij het amendement Vestering kan er een einde komen aan de praktijk dat dieren worden aangepast aan de stallen, aldus D66 kamerlid Tjeerd De Groot. Hij verwacht dat ook het alternatief van minister Adema zal leiden tot het einde van de ''fabriekslandbouw''.

Het amendement dient wat De Groot betreft als stok achter de deur om die wijziging op korte termijn voor elkaar te krijgen. ''Ik ben blij dat er nu een juridische basis komt om het na 20 jaar eindelijk goed te regelen'', zei De Groot tijdens het debat in de Tweede Kamer over dieren in de veehouderij. ''De Partij voor de Dieren heeft hiervoor geknokt, wij hebben dat van harte gesteund, dit is volgende fase waarin het geregeld kan worden.'' 

De brede politieke steun die anderhalf jaar geleden bestond voor het amendement in Tweede en Eerste Kamer, lijkt te zijn vervlogen nu D66 zijn goedkeuring geeft aan de gekozen aanpak van de minister van landbouw.  Deze komt met een alternatieve wetswijziging en heeft inmiddels de ''polder'' aan het werk gezet om een convenant dierwaardige veehouderij op te stellen. Als dat niet bijtijds wat oplevert, treedt volgens De Groot gewoon het amendement in werking. Er staat dus grote druk op om de juridische basis van een dierwaardige veehouderij echt te gaan regelen, stelt De Groot vast.

CDA en VVD zijn niet gelukkig met de aanpak van landbouwminister Adema. Ze vrezen dat als die niet slaagt in zijn opzet om het amendement Vestering te vervangen door een alternatief, er allemaal rechtszaken komen. Thom van Campen van de VVD wil dat de minister meer haast maakt met alternatieve wetgeving, anders treedt er straks ''een gedrocht'' in werking en ''komen veehouders in een wild west situatie terecht waarbij in rechtszalen wordt bepaald of een varken of een koe wel of niet op goede wijze in de stal staat''.

GroenLinks en Partij van de Arbeid blijven achter het amendement Vestering staan. JA21, PVV, Groep van Haga, BIJ1 en Volt, die eerder het amendement steunden, waren niet aanwezig bij het debat in de Tweede Kamer. Vestering zelf toonde zich nog altijd strijdbaar. Ze vindt het kwalijk dat minister Adema nu de agro-industrie via het convenant laat meeschrijven aan wetgeving. De minister had er beter voor kunnen kiezen om het amendement via algemene maatregelen van bestuur nader in te vullen. ''Voldoe aan de nieuwe wet en voer die uit'', zei ze tegen de minister.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier