Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Arm konijn, wat doen al die vreselijke fokkers jou toch aan

Ingediend door jinke op 26 november 2018 - 17:13
konijnenflat

Ach, arm konijn. Wat doen al die vreselijke fokkers jou toch aan. Het onderzoek dat naar jouw eerste levensfase is gedaan, laat zich lezen als één lange klaagzang. Wat een misstanden, wat een dierenleed.

Vooral de praktijken die hobbyfokkers erop nahouden, zal menige lezer van het rapport ''Van koppelaar tot knuffelaar'' het schaamrood op de kaken bezorgen. De titel verhult hoe erg het gezelschapskonijn er in het eerste stadium van zijn leven aan toe is. De konijnen worden gehouden in veel te kleine hokken en krijgen niet het juiste eten. Bijna de helft zit daar maar in z'n uppie.

Lees wat de onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde schrijven:
''Bijna 50% van de hobbymatige fokkers geven aan konijnen in hokken van 0.30 m2 of kleiner te houden. Slechts 10% van alle konijnen heeft toegang tot een vrije uitloopruimte. 61% van de hobbymatige fokkers geeft aan hun konijnen geen mogelijkheid te bieden om te graven, en slechts 28% biedt verrijking aan. Slechts iets meer dan de helft van de hobbymatige fokkers huisvest konijnen samen met andere konijnen.''

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Is het leven van een konijn bij een hobbyfokker al geen pretje, het arme dier sterft geregeld een gruwelijke dood. ''Tijdens gesprekken met de hobbymatige fokkers zijn diverse aanwijzingen naar voren gekomen dat binnen de hobbyfokkerij ernstige misstanden aanwezig zijn. Bijvoorbeeld het zelfstandig doden van grote hoeveelheden pasgeboren konijnen met behulp van een knuppel. Volgens aanwijzingen van hobbymatige fokkers is dit vooral gebruikelijk bij zogenaamde ‘tekeningfokkers’, omdat de tekening en dus waarde voor schoonheidswedstrijden van een ‘tekeningras’ al snel na de geboorte zichtbaar is.''

Eenmaal bij de ''consument'' heeft het dier het aanzienlijk beter. Het is nog niet ideaal, maar daar krijgt het konijn tenminste behoorlijk te eten (hooi en gras), wordt het in 2/3 van de gevallen sociaal gehuisvest, kan het zich redelijk bewegen en in 50% van de gevallen ook graven. De gemiddelde gerapporteerde levensverwachting van het konijn bij de consument is 6.7 jaar, wat aanzienlijk hoger is dan aangegeven in eerdere studies (4.2-4.5 jaar).

Ook de konijnen op een kinderboerderij hebben het zo slecht nog niet, hoewel het percentage te kleine hokken nog altijd zorgen baart. Maar de kinderboerderijen zijn op de goede weg, aldus de onderzoekers.

Redactie Levende Have

Op deze website is veel informatie te vinden over goede voeding en huisvesting van konijnen. 

Comments

Ingediend door sellis op 26 november 2018 - 19:44

Ik vind het geschreven artikel een slechte weergave van het totale rapport. De fokker wordt hier wel erg zwart/wit afgeschilderd.

Wat een waardeloos artikel. Alle fokkers over 1 kam scheren heet dat .... de meeste fokkers zijn enorm begaan met hun dieren en geven de dieren juist de beste kwaliteit voer. Over ruimte en samen zetten is al veel gezegd, dat dit niet altijd mogelijk is, daar wordt nog veel te makkelijk over gedacht.

Ongelooflijk dat dit de trend gaat worden om fokkers op deze manier zwart te maken.

Dit artikel, sowieso kwalitatief erg zwak, is een smet op LH als vraagbaak. Het "onderzoek" waarop het is gebaseerd is onvoldoende gefundeerd, om het niet tendentieus te noemen. Was het slechts bedoeld om 'ergens' nog snel wat studiepunten te vergaren? Als ik naar hobbyfokkers kijk, dan lijkt het wel of het een schare dierenbeulen is. Als een hobbyfokker zijn dieren niet tot in de puntjes verzorgt, dan heeft showen geen enkele zin. Daar zit dan ook al een grote tegenstrijdigheid in! Ik vraag mij dan ook af welke échte hobbyfokkers in dit ""onderzoek"" zijn gevraagd.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier