Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Diarree bij varkens

Varkensmest hoort enigszins stevig (‘kneedbaar’) en licht glimmend te zijn. Als volwassen varkens diarree of dunne mest hebben, is hiervoor meestal een voedingsgerelateerde oorzaak aan te wijzen. Bij koud, nat weer of in een vochtige stal kunnen ze ook wat last van diarree krijgen. Sommige worminfecties veroorzaken ook diarree. En soms is een Diarree bij varkens door bacterie- of virusinfecties de boosdoener.

Met een varken dat wat dunnere mest dan gewoonlijk heeft, is meestal weinig aan de hand. In de regel is het met een paar dagen weer over. Zorg voor voldoende water om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen en verstrek extra ruwvoer (hooi, groente, gras) om de ontlasting steviger te maken. Houd het varken en zijn ontlasting goed in de gaten. Als de diarree langer aanhoudt, erg hevig is, als het varken geen eetlust heeft of zich in een hoekje terugtrekt, dan is het zeker verstandig om de dierenarts te waarschuwen. Hetzelfde geldt als er bloedsporen in de ontlasting te zien zijn.

Diarree bij biggen komt vaak voor en kan heel gevaarlijk zijn. Medische behandeling is bijna altijd noodzakelijk.

Bij varkens die hun behoeften in een varkenweitje doen, valt het soms niet direct op dat ze diarree hebben. Binnen een groep zijn soms wel donkerbruine vegen van ontlasting op de flanken van de varkens te zien, wat wijst op ongecontroleerde diarree bij een van hen (of bij meerdere tegelijk). Bij biggen zijn natte staarten een goede indicator voor diarree.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier