Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Diarree bij biggen

Diarree bij biggen komt vaak voor en kan heel gevaarlijk zijn. Bij hobbyvarkens is de kans op (her)besmetting wat kleiner dan bij professionele varkenshouderijen, maar ook de kleinschalige dierhouder moet alert zijn. Biggen met diarree kunnen immers wel hun nestbroertjes en -zusjes besmetten. Natte staartjes zijn meestal het eerste teken dat er iets aan de hand is.

Drachtige zeugen kunnen preventief tegen de E. coli- en tegen de clostridiumbacterie, de belangrijkste veroorzakers van diarree bij biggen, worden gevaccineerd. Dat gebeurt ongeveer 3 weken voor het werpen. Zeugen die voor het eerst drachtig zijn, hebben een hoger risico op biggen met ‘geboortediarree’. Daarom kunnen zij zowel 3 als 6 weken voor het werpen gevaccineerd worden. Door de enting worden de afweerstoffen in biest en melk verhoogd.

Er mag geen extra ijzer worden gegeven aan biggen met diarree, omdat de bacteriën die de diarree veroorzaken ijzer nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen. Als de biggen hersteld zijn, kunnen ze alsnog een ijzerinjectie krijgen.

Biggen kunnen last hebben van verschillende soorten diarree:

 

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier