Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Mechels hoen

Om de markten van Antwerpen, Brussel en andere grote steden van goed kippenvlees te voorzien, creëerden Belgische fokkers in het midden van de negentiende eeuw een eigen vleeshoen. Ze kruisten koekoekkleurige landhoenders met columbia Shanghais, rechtstreeks uit China geïmporteerd door de Antwerpse dierentuin. Later zetten ze nog Vlaamse koekoeken uit de omgeving van Mechelen in, die ze kruisten met Cochins en Brahma’s. Het uiteindelijke resultaat was een ras – ook wel Mechelse koekoek genoemd - bijna even groot als de Brahma en met een uitstekende vleeskwaliteit.
 

Kippenboek in prijs verlaagd

 

De hanen wegen 4 tot 5 kg en de hennen 4 tot 4,5 kg. Ze zien er massief uit, hebben een breed lichaam en veren aan de poten. De meeste dieren hebben een enkele kam en oranjerode ogen. Mechelse hoenders met een erwtenkam worden ‘’kalkoenkoppen’’ genoemd. Ze zijn zwaarder dan de hoenders met een enkele kam. De koekoekgetekende dieren komen het meest voor. Daarnaast zijn er Mechelse hoenders in wit, zwart en wit-zwart-columbia. 

Deze rustige kippen doen het goed in een beperkte ruimte, maar een vrije uitloop weten ze wel te waarderen. Op een flinke grasvlakte ontwikkelen ze een betere vleeskwaliteit. Mechelse hoenders die weinig beweging krijgen, maar wel onbeperkt voer, lopen kans op vervetting. Ook al is het Mechels hoen een echt vleeshoen, bij een goede verzorging leggen de hennen toch nog zo’n 140 - 200 eieren per jaar.
Nederland telt slechts enkele fokkers. In België is er een speciaalclub. 
 
Lees meer:
Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier