Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Loopeenden, Hoe te verzorgen en huisvesten

Ingediend door Anoniem op 22 mei 2012 - 09:31

Ik houd al 2 jaar drentse heideschapen. Deze heb ik aangeschaft omdat ik mijn bordercollies train voor het schapendrijven. Nu lijkt het mij ook leuk om mijn honden te trainen met loopeenden. Eerst wil ik graag weten hoe ik deze dieren huisvest en moet verzorgen. Hoeveel mannelijke en vrouwelijke dieren kunnen bijelkaar in een verblijf. Ik wil eerst van alles te weten komen.smiley
Alvast bedankt. groeten Estrella

Diersoort
Pluimvee
Gerelateerde dierenwiki

Reacties

Indische loopeenden hebben in tegenstelling tot hun naam ook voldoende zwemwater nodig naast een weide om in te grazen. Verder hebben ze een watervogelkorrel en watervogelgraan als bijvoeding nodig. Het zijn sterke vogels die weinig met ziekten te kampen hebben. Toch hebben ze ook een schuilhok nodig tegen extreem weer. Vooral bij de strenge winters van tegenwoordig zoeken ze graag hun hok gevuld met hooi op om de nacht en vaak ook een deel van de dag door te brengen.Natuurlijk hebben ze ook rustige en veilige broedplekken nodig.
De verhouding woerden en eenden is vaak afhankelijk hoeveel leefruimte ze krijgen en of ze samen zijn opgegroeid. Mijn woerd b.v. accepteerd geen enkele vreemde woerd naast zich. Ook niet als het zijn eigen zonen zijn. De woerd met zijn 5 vrouwtjes leven op een met struiken begroeid terrein van ongeveer 75m2. Verder hebben ze een stenen schuur ter beschikking tegen strenge vorst, zware regenval en al te hete zomerse dagen.
Het is ook belangrijk voor hun welzijn en gezondheid dat ze niet in stresssituaties terecht komen zoals het opjagen met honden.

Ingediend door Anoniem op 03 juni 2012 - 15:33

de huisvesting zoals hierboven beschreven is ideaal voor deze eenden, ze stellen inderdaad weinig eisen, maar vragen toch de basis, een kleine vijver, een schuilhok om in te leggen en broeden, een mooi grasveldje en wat bomen en struiken voor schaduw.

Naar wat ik gehoord heb op evenementen waar men honden eenden laat houden gebruikt men uitsluitend woerden, deze zijn vaak tammer en iets minder stressgevoelig. en ze moeten ook niet elke dag een ei kwijt, waardoor ze op eender welk tijdstip gebruikt kunnen worden. Nu is het wel zo dat de indische loopeenden een vrij stressgevoelige eend is, die gemakkelijk in paniek raakt en hierbij kan het zijn dat van de poten af geraken, dat kan zelfs al gewoon zijn van het vangen en veplaatsen naar een andere weide. het is dus een kwestie van heel langzaam opbouwen denk ik, want anders kon het wel eens mis gaan.

wat de verhouding van de groep betreft, voor te trainen enkel woerden, z'n herengroep verdraagt elkaar prima, zolang er geen vrouwtje in de buurt is. als je toch wilt kweken of er ook wat vrouwtjes bijwil dan is een verhouding van één woerd op drie/vier eenden het beste, ze moeten dan wel veel ruimte hebben en meerder vijvers om bij ruzie uit elkaar te kunnen zitten. Met andere watervogels (ganzen kan je ook hoeden) kunnen indische loopeenden ook vrij goed overweg, zeker met boerenganzen en een andere tamme ganzensoort levert een combinatie van hun kant weinig problemen op.

groeten Watervogelbond

Ingediend door vaneldijk op 28 maart 2016 - 17:09

Beste

Ik heb 5 Indische loopeenden ( 2 woerden en 3 vrouwtjes). Nu op het moment is er een vrouwtje ziek en heb ik ze ook apart gezet.
Zij heeft moeite met te stappen ( haar rechterpoot) en ze steunt er bijna niet op. Aan haar ogen heeft ze ook een probleem.Er komen melkachtige tranen uit haar beide ogen. Momenteel probeer ik dit te behandelen met lauw water en veeg het telkens weg ook. Ze klappert tand ook maar ik denk dat dit te maken heeft met de koude? Kan u mij soms helpen ?

Vriendelijke groeten
Sarah

Ingediend door jinke op 29 maart 2016 - 10:40

Heb je haar poot al bekeken? Misschien is deze wel gebroken. Voor haar ooginfectie kun je het beste even contact opnemenmet de dierenarts. Het kan zijn dat haar algehele conditie achteruit is gegaan door de pootblessure. Zet haar maar eens een paar dagen apart in een hokje, goed voeren en vertroetelen. Veel succes!

Ingediend door vaneldijk op 04 april 2016 - 19:07

Hallo,
Ik wil graag loopeenden gaan houden maar heb nog wat vragen over de verzorging. Ik wil graag weten hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt voor het hok van deze beesten? Ik hoop dat iemand dit voor mij kan beantwoorden
Groetjes Roy

Ingediend door jinke op 05 april 2016 - 12:02

Dat is afhankelijk van de vraag hoeveel loopeenden je wilt gaan houden.

Ingediend door vaneldijk op 07 april 2016 - 13:26

Beste, ik heb een woerd en een vrouwtje loopeend.Eerst was de nest mooi alles bij elkaar en nu hebben ze het stro op een hoop gedaan met eieren er tussen en een beetje verder liggen ook eieren. Ik wil graag weten of er nog kans is dat de eend verder gaat broeden. Er zijn Twee kippen bij maar die eieren heb ik wel weg gedaan maar ben aan de rest niet aan geweest? ongeveer een week dat ze geen eieren meer bij legt in de nest. Ze had nog eieren gelegd de eend als ik al kippen eieren had uit gehaald.Wie weet raad? MVG C

Ingediend door Anoniem op 30 mei 2016 - 07:34

en hoe zit het met loopeendenkuikens hoe kan je die het beste verzorgen

Ingediend door vaneldijk op 12 juli 2016 - 23:21

Wij hebben een tuin van zo'n 80 m2, met een gazonnetje, een moestuin en alles goed afgesloten zodat er geen roofdieren of honden van buitenaf inkunnen. Wij hebben geen vijver en wel kleine kinderen, dus die vijver komt er ook niet. Welnu, ik vind de Indische lopeend echt schitterend, en we hebben slakken te over, maar ik ben bezorgd dat onze stadstuin onvoldoende is voor 2 exemplaren. Graag uw advies.

Ingediend door jinke op 14 juli 2016 - 11:07

De grootte van de tuin is geen probleem, maar zoals Gerben hierboven al aangeeft: Indische loopeenden hebben in tegenstelling tot hun naam ook voldoende zwemwater nodig naast een weide om in te grazen

Ingediend door vaneldijk op 09 november 2016 - 18:13

hallo, ik heb zes loopeenden nu is er eentje gestorven en heb ik nog vier mannetjes en 1 vrouwtje ze zitten in een omheinde plaats met een stal met stro. Nu is mijn zorg dat ze deze nacht toch niet binnen gingen als het donker is en ze gewoon buiten staan in de regen. Ik heb ze proberen binnen lokken met m'n zaklamp maar ze wilden niet binnen gaan. Nu ben ik bezorgd dat ze gewoon van de kou kunnen sterven want ze zijn doorweekt van de regen. Ze hebben een plaats om te schuilen plus een plaats om te slapen in het stro. Wat ik er ook nog moet bij zeggen is dat op de moment de buitenplaats volledig slijk is geworden. Ik heb nog een grote stal zou ik ze deze winter daar in zetten dan? Kunnen ze wel niet meer buiten

Ingediend door vaneldijk op 05 april 2017 - 12:57

Hai allemaal,
Ik wil graag een Peking eend kuiken aanschaffen om tam te maken en op te voeden, alles wat hij/zij nodig heeft is aanwezig.
Weet iemand misschien hoe ik aan zo'n jong kan komen, ik woon in Overijssel en kan niet even naar de andere kant van het land (daar zit een goede fokker)
Ik wil hem graag voor 27 april, kunnen jullie mij helpen? Of weten jullie iets?

Groetjes

Ingediend door jinke op 25 april 2017 - 11:42

Denk goed na: een eend alleen is zielig. Neem er dus op z'n minst twee. Als de eend alleen is, heeft-ie alleen jou als gezelschap. Hoe doe je dat dan als je niet thuis bent? Als je met vakantie gaat?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier