Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Brabant kan aan de slag met preventie wolvenschade

Ingediend door jinke op 14 december 2021 - 14:36

Het provinciebestuur van Brabant kan aan de slag met het voorkomen van schade door de wolf. Een gebiedsgericht preventieplan bevat tal van aanbevelingen die ertoe moeten leiden dat houders van vee in de hele provincie in staat worden gesteld om samen te leven met de wolf.

Het gebiedsgericht preventieplan is opgesteld nadat in het najaar van 2020 een wolf zich definitief heeft gevestigd in zuidoost Brabant (gebied De Groote Heide, tussen Eindhoven, Helmond en Weert). De commissie onder leiding van Pieter van Geel stelt dat er altijd en overal in Brabant een wolf kan opduiken. Vanuit de verwachting dat er meer wolven naar Brabant zullen komen, vindt de commissie het zinvol om heel Brabant aan te wijzen als wolvenleefgebied.

In haar rapport adviseert de commissie om preventieve maatregelen te nemen die de provincie (gedeeltelijk) kan vergoeden. Nu al heeft de provincie elektrische netten te leen voor schapenhouders in gebieden waar een wolf is gesignaleerd. Deze uitleen kan worden uitgebreid, aldus de commissie. Ook adviseert de commissie de inzet en subsidiëring van stroomrasters die voldoen aan de landelijke richtlijnen vastgelegd in de Faunaschade Preventiekit Wolven van BIJ12.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

’s Avonds kunnen schapen en geiten worden opgehokt of in een nachtkraal geplaatst, als bekend is dat er een (zwervende) wolf in de omgeving actief is. De commissie denkt ook aan het terugbrengen van traditionele schaapskooien. Dit moet in bestemmingsplannen mogelijk worden gemaakt door gemeenten en provincie.

De subsidieregeling voor preventieve maatregelen zou gefaseerd over twee jaar moeten worden open gesteld voor dierhouders, terreinbeherende organisaties en particuliere grondeigenaren. Daarbij adviseert de commissie om de subsidieregeling zo in te richten dat uitbreiding naar andere diersoorten waar nodig eenvoudig gerealiseerd kan worden.

Ander advies is een wolvenconsulent aan te stellen, die dierhouders kan adviseren bij het nemen van maatregelen en het aanvragen van subsidie.. Daarnaast kunnen nog andere maatregelen worden onderzocht, waarbij de commissie denkt aan afschrikmiddelen als elektrische flapper linten, kuddewaakhonden en schaapskooien zoals ze vroeger in het landschap stonden. De uitkomsten van deze onderzoeken kunnen ook tot vaste maatregelen leiden die mogelijk door de provincie ondersteund worden in de vorm van een subsidie.

Het Gebiedsgericht Preventieplan Wolvenschade Noord-Brabant bevat drie kernboodschappen:  

  • De wolf als soort is terug in Nederland en zal hier blijven
  • Preventieve maatregelen voorkomen schade bij mens en dier
  • Samenleven met de wolf vraagt vooral inzet van dierhouders, maar zij staan er niet alleen voor.

De verwachting is dat het aantal wolven in Nederland en ook in Brabant verder zal groeien, aldus de commissie Van Geel. ''De wolf is nog te kort in Nederland om aan te geven hoe snel dit zal gaan. De uitbreiding zal echter niet onbeperkt zijn. De groei van het aantal wolven wordt begrensd door de aanwezigheid, draagkracht en kwaliteit van de aanwezige leefgebieden. Ook zorgt onderlinge concurrentie tussen wolven ervoor, dat eenmaal bezette territoria niet door andere wolven gebruikt worden. Waar een wolf of roedel zich gevestigd heeft, worden andere wolven verjaagd. Wolven reguleren daarmee zelf hun populatiedichtheid.''

De commissie Van Geel bestond uit verschillende belangengroepen zoals LTO Nederland, ZLTO, de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN), de Zoogdiervereniging, BPG Vereniging landelijk Brabant, de Stichting platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG), de stichting Faunabeheereenheid Noord-Brabant (FBE), de gemeente Heeze-Leende, en de terreinbeherende organisaties als Natuurmonumenten, SBB en Brabants Landschap. 

Redactie Levende Have/foto: Pixabay
 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier