Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Doodslaan van zieke dieren is strafbaar feit

Ingediend door jinke op 29 januari 2019 - 12:15

Het doodslaan van dieren, ook van zieke dieren, is een strafbaar feit. Dat kan zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk worden aangepakt. Dit schrijft landbouwminister Carola Schouten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren.

De vragen waren gesteld naar aanleiding van een televisie-uitzending over misstanden in de handel in cavia's. Daarin vertelde een oud-medewerker van een groothandel in cavia's over de manier waarop wordt omgegaan met zieke dieren. Deze werden niet behandeld, maar gedood.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Een dier doden omdat het ondraaglijk lijdt, is toegestaan. Maar: ''volgens het Besluit houders van dieren moet een gewond of een ziek dier direct passende zorg ontvangen'', aldus Schouten. ''Bij het doden van dieren en daarmee verband houdende activiteiten moet elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden worden bespaard. Indien deze nodige zorg niet wordt verleend, of indien het doden niet volgens de regels gebeurt, is er sprake van een overtreding en kan hier tegen opgetreden worden.''

De Partij voor de Dieren stelde ook vragen over het doden van cavia's omdat ze niet over het gewenste uiterlijk beschikken. Schouten geeft aan dat ze geen idee heeft op welke schaal dit voorkomt.

Redactie Levende Have
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier