Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paardendekens

Paard met deken

In de herfst gaan paarden in de rui. Hun gladde, aanliggende zomervacht maakt in de loop van enkele maanden plaats voor de veel dikkere, isolerende wintervacht. Deze eigen paardenharen jas is veel warmer en waterdichter dan de beste paardendeken. Dekens drukken de lange winterharen plat op het vettige bovenlaagje van de paardenhuid, waardoor de isolerende werking van de vacht teniet wordt gedaan. Daarbij vertraagt een deken in de herfst de geleidelijke aanmaak van de wollige wintervacht, waardoor een aangekleed paard het in de winter dus dubbel koud zal hebben. Het ras is geen excuus voor een paardendeken: zelfs warmbloeden ontwikkelen voldoende wintervacht om de Nederlandse winters zonder bedekking goed door te kunnen komen.

Paarden kunnen, mits niet geschoren en ze vrij kunnen bewegen, temperaturen tot -40˚ trotseren zonder dekens. Door een deken kan een paard het niet alleen te koud, maar ook te warm krijgen. Als de zon op het deken schijnt of als de temperatuur boven ±7˚ is of wanneer het paard meer gaat bewegen, zal het paard al snel te warm worden. Het problem hier is dat het paard dan niet op een natuurlijke manier weer kan afkoelen en moet wachten totdat de situatie verandert en de omgeving koeler wordt. Lichaamstemperatuur wordt onder andere geregeld door de bloedsomloop. Wanneer delen van het lichaam te warm zijn, wordt de warmte grotendeels afgevoerd via de bloedbaan. Een paard dat actief is geweest kan spiertemperaturen van ±45˚C ontwikkelen en wanneer deze warmte de hersenen bereikt door het bloed, kan het nog altijd rond 40˚C zijn:dat is ook voor een paard een gevaarlijke verhoging.

Voorstanders van dekens voor paarden menen dat bezwete paarden na het rijden kou kunnen vatten. De haren onder zadel en sjabrak liggen dan immers nat en plat tegen de paardenhuid. Dit is echter alleen een probleem voor dieren die na het rijden stilstaan. Paarden die in de wei, de rijbak of de paddock goed kunnen uitlopen terwijl hun vacht opdroogt, zullen niet snel kou vatten. Dekens hebben wel een functie voor geschoren (stal)paarden. En ze worden ook gebruikt om te voorkomen dat (top)sportpaarden een wintervacht krijgen, waardoor ze hun lichaamswarmte bij grote inspanning onvoldoende kwijt kunnen. Maar bij buitenlopende paarden van hobbyisten is het gebruik van dekens af te raden.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier