Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ganzenwei

Ganzen in de ganzenwei

Een ganzenwei is voor een ganzenpaartje minimaal honderd vierkante meter groot en bestaat hoofdzakelijk uit kortgeknipt gras. In de wei bevindt zich bij voorkeur een ganzenvijver. Modderpoelen kunnen worden voorkomen door het aanbrengen van een extra laag zand. De omheining van een ganzenwei is circa een meter hoog en bestaat uit gaas met mazen van ongeveer vijf centimeter groot. Om vossen te weren kan de onderzjde van het gaas worden ingegraven. Aan de bovenzijde van de afrastering kan een geaarde stroomdraad worden geplaatst en een stuk gaas dat ongeveer 30 cm naar buiten toe uitsteekt.

Wie contact met (roof)vogels wil voorkomen – verplicht ten tijde van dreigende vogelgriep – kan de ganzenwei overspannen met linten of glimmende draden. Netten of gaas spannen is vanwege de grote oppervlakten echter vaak niet goed uitvoerbaar.
Struiken en een schuilhok geven beschutting tegen extreme weersomstandigheden. Besmetting met onder meer het vogelgriepvirus wordt tegengegaan door de ganzen op een overdekte plaats eten en drinken aan te bieden.

Heb je zelf ganzen en heb je hier een vraag over? Stel 'm in de vraagbaak

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier