Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Zestien dode schapen en een schapenkop in Boijl

Ingediend door jinke op 16 januari 2023 - 19:45

Zestien dode schapen en een schapenkop liggen langs de openbare weg in het Friese Boijl. Eigenaar Roelof Groen heeft er een bordje bij geplaatst met de tekst 'Wolf'. Omroep Fryslan maakte er een kort filmpje van. 

Groen komt in de video niet aan het woord. In de begeleidende tekst wel: volgens hem zijn alle dode dieren het slachtoffer van een roedel wolven. Net als de 15 schapen die hij in augustus dood of ernstig gewond aantrof in de wei. Sinds oktober had hij veertig schapen in een land dichtbij het Drents-Friese Wold, meldt Omroep Fryslan. Van de zestien die hij nu demonstratief langs de weg heeft gelegd, waren er elf al dood toen hij zondag in de wei ging kijken. De dierenarts heeft er vijf laten inslapen.


Schapen liepen achter een schapennet en twee laag geplaatste stroomdraden


Of de zestien dode dieren inderdaad slachtoffer zijn van een wolf, moet nog blijken. BIJ12 zal aan de hand van DNA-onderzoek de doodsoorzaak vaststellen. Ook de melding van 3 dode schapen op 9 januari in Boijl is nog in onderzoek. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de 15 dode schapen van Roelof Groen die in augustus door een wolf zijn gegrepen achter 40 cm hoog schrikdraad stonden (Bron: BIJ12). Uit beelden van Hart van Nederland blijkt dat de 16 schapen die afgelopen weekend zijn aangevallen, achter een eenvoudig schapennet en twee laag geplaatste stroomdraden werden gehouden. Een voorbijganger, geconfronteerd met de dode schapen, een camera en een microfoon, zegt: ''Dit is gewoon een lustmoordenaar. Het wachten is op het eerste kind.'' Een ander spreekt over ''een ramp, met die wolven en dat gaat maar door''.

Er zijn tot dusver in 2023 vijftien meldingen van mogelijke wolvenschade. De meldingen zijn afkomstig uit Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. BIJ12 heeft alle meldingen nog in onderzoek.

Redactie Levende Have/Foto Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier