Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Zelf mest onderzoeken in opkomst

Ingediend door jinke op 09 januari 2014 - 14:50

Er komen steeds meer cursussen die houders van schapen, geiten, alpaca's en paarden leren hoe ze de mest van hun dieren kunnen onderzoeken op de aanwezigheid van wormen. Mestonderzoek is in opkomst omdat ontwormingsmiddelen door resistentie niet goed meer werken. Aan de hand van de resultaten is gericht en selectief ontwormen mogelijk. Door dat onderzoek zelf te doen kan er verder op kosten worden bespaard.

''De investering in een microscoop, Mcmaster slide en andere benodigheden verdien je vrij snel terug'', zo prijst de website mesttest.com deelname aan een workshop aan.  De totale investering voor mestonderzoek is volgens dit bedrijf ca. € 175-200. Daar komen nog de kosten van de workshop (€85) bovenop. De workshop van mesttest.com is alleen bestemd voor paardenhouders. Dat geldt ook voor wormtest.nl. Dit bedrijf organiseert praktijkdagen voor paardeneigenaren, kosten €85. Een combiset - microscoop + testkit - is verkrijgbaar voor €195.

Volgens wormtest.nl worden acht op de tien paarden onnodig ontwormd. Mestonderzoek door middel van de Mc Mastermethode is wereldwijd de meest toegepaste methode om mestonderzoek op wormen uit te voeren, stelt het bedrijf. Bij dit mestonderzoek wordt met een speciale telkamer het aantal eieren in de mest onder de microscoop bepaald om een inschatting te kunnen maken van de ernst en omvang van de wormbesmetting.

Cursus voor schapenhouders in Vlaanderen
Ook Diergezondheidszorg Vlaanderen heeft vorig jaar schapenhouders een cursus wormenonderzoek gegeven. De cursus omvatte twee lesavonden, een pakket met alle benodigdheden voor mestonderzoek (inclusief microscoop) en drie controlestalen die naar het labo van DGZ mogen opgestuurd worden. In de bijlagen de pdf's van deze cursus.

Zoals het er nu naar uitziet, zal er een nieuwe reeks cursussen georganiseerd worden in het voorjaar/de zomer van 2014, in Geel en in Torhout. Kostprijs is ongeveer 360 euro. Hiervoor krijgen de deelnemers een microscoop, al het benodigde materiaal voor het uitvoeren van een mestonderzoek, twee lesavonden (met telkens een uurtje theorie gevolgd door praktijk) en drie controlestalen die mogen ingestuurd worden naar het labo van DGZ. Deelnemers die reeds in het bezit zijn van een degelijke microscoop kunnen deelnemen voor ongeveer 180 euro. Bij voldoende inschrijvingen (tien deelnemers) is er ook op een andere locatie een cursus mogelijk. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met [email protected] of per telefoon op 078/05.05.23.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier