Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolf uit Heusden in Vogezen doodgeschoten

Ingediend door jinke op 28 februari 2021 - 09:33

De wolf die in de omgeving van Heusden vorig jaar zomer veel schade heeft aangericht, is in september vorig jaar in de Vogezen door een jager doodgeschoten. De Franse autoriteiten hadden de jager daarvoor toestemming gegeven.

Op de website van Wageningen Universiteit meldt wolvenexpert Hugh Jansman: ''Sinds augustus 2020 viel de wolf schapen en kalveren aan in regio’s Haute-Saône en Vosges. Het dier drong 's nachts ook open stallen binnen. De Franse autoriteiten hebben dit gedrag als zeer ongewenst aangemerkt en een vergunning afgegeven om het dier te doden.''

Dat het om de wolf gaat die ook in Nederland heeft rondgezworven, is naar voren gekomen uit DNA-onderzoek. Vastgesteld om worden dat het om wolf GW1554m ging. In Vlaanderen raakte GW1554m bekend als “Billy”.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Onderzoeker Hugh Jansman: “Deze wolf heeft ook enkele weken door Nederland gelopen in de periode van 18 april tot 1 juni 2020. Met name in de regio Heusden kon zijn aanwezigheid, mede door zijn zichtbaarheid, rekenen op veel belangstelling. Dat de reis van deze wolf zo goed kon worden gevolgd is mede de kracht van genetische technieken, en internationale samenwerking tussen onderzoeksinstituten”.

Begin 2020 is dezelfde wolf waargenomen in het noorden van Duitsland. Hij is volgens Jansman geboren in de buurt van Meppen. In de tweede helft van april 2020 werd de wolf gesignaleerd in het oosten van Gelderland en van daaruit trok hij richting het zuidwesten. De wolf was enkele dagen actief in de regio Heusden. ''Tijdens zijn verblijf in Nederland doodde hij meer dan vijftig schapen, en zagen waarnemers hem regelmatig op klaarlichte dag. De laatste waarneming in Nederland was 1 juni', aldus Jansman.

Vanuit Nederland trok hij via Belgie naar de grens van Luxemburg en Duitsland, waarna hij doorstak naar het departement Haute Saone, waar hij een kalf in een stal doodde. In de weken na dat incident, viel hij regelmatig schapen en kalveren aan. 

De route die GW1554m heeft afgelegd is op deze kaart aangegeven:

kaart route wolf GW11554m

Redactie Levende Have

Dossier

Comments

Ingediend door Anoniem op 05 maart 2021 - 09:55

Dure les met een vracht onrust en dierenleed, hopelijk leert de mensheid van dit experiment.

  

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier