Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolf langer dan half jaar in Drenthe

Ingediend door jinke op 18 september 2020 - 10:18

DNA-analyse van een keutel, gevonden op 9 juni, drie schadegevallen in Drenthe (periode 10 juni-16 juni 2020) en één in Friesland (7 juli) bevestigen dat de wolf zich heeft gevestigd in Drenthe.Het mannetje GW1261 verblijft al een half jaar in deze provincie, en maakt zo nu en dan ook uitstapjes naar Friesland.

De Provincie Drenthe onderzoekt op dit moment wat het leefgebied is van de wolf. Ook is er een gebiedscommissie ingesteld die advies moet uitbrengen over preventie van schade. De laatste schademelding dateert van 29 juni (Grolloo). De wolf is tijdens zijn omzwervingen gesignaleerd in een ruim gebied aan beide kanten van de A28 tussen Emmen en Drachten, waarschijnlijk op zoek naar een geschikte plek om zich te vestigen, aldus BIJ12, de organisatie die een centrale rol vervult in de afhandeling van schade door wolven. ''Dat GW1261m met regelmaat aan beide kanten van de A28 wordt vastgesteld is bijzonder, aangezien snelwegen een barrière kunnen vormen voor wolven.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

BIJ12 heeft een tussenrapportage opgesteld van de activiteiten van wolven in Nederland in de periode 22 mei tot en met 16 juli. Er zijn in deze periode 347 meldingen van (sporen van) wolven gedaan bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. Gemeld wordt dat In de roedel op de Noord-Veluwe dit jaar opnieuw minimaal vier welpen zijn geboren. Lang niet alle schade die wordt gemeld is het gevolg van wolven. In de periode 22 mei tot en met 16 juli zijn er 38 meldingen gedaan van schade aan landbouwhuisdieren. Uit DNA-analyse bleek dat iets meer dan de helft veroorzaakt werd door wolven. De wolf was vooral actief in Noord-Brabant.

Recent zijn weer meldingen van schapenhouders op de Veluwe. Volgens BIJ12 is d​​​​​​e omvang van de roedel op de Noord-Veluwe niet exact bekend. Deze zou op dit moment uit negen wolven kunnen bestaan: twee ouders + drie nog overgebleven welpen geboren in 2019 (een andere welp uit 2019 is overreden en één is vertrokken naar Zuidwest-Veluwe) + vier welpen (geboren in 2020).
Op de Midden-Veluwe is de vrouwelijke wolf GW960f waarschijnlijk nog aanwezig, aangezien zij op wildcamera's is vastgelegd, zo laat BIJ12 weten. ''Er is echter geen DNA-monster verzameld om haar aanwezigheid te bevestigen. Dit is ook niet ieder kwartaal noodzakelijk. De belangrijkste periode om gevestigde territoriumhouders te bepalen is rond de paartijd, in januari-februari. Er zijn geen aanwijzingen op basis van sporen en wildcamera's dat deze wolvin een partner heeft.''

Redactie Levende Have/Foto: Pixabay

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier