Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolf inzet verkiezingsstrijd in Friesland

Ingediend door jinke op 25 februari 2023 - 17:32
Spandoek Stichting Wolvenhek

De wolf is in Friesland inzet van een harde verkiezingsstrijd. De Stichting Wolvenhek beticht de Fryske Nasjonale Partij (FNP) van misleiding. Een stem op deze partij is een stem voor de wolf, zo luidt de boodschap op spandoeken die in het buitengebied zijn geplaatst. Op de spandoeken is een agressief ogende wolf afgebeeld.

De FNP heeft in een brief aan Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gevraagd de Europese regels voor de bescherming van de wolf te veranderen. ''Het moet mogelijk zijn om de groeiende Nederlandse wolvenpopulatie te reguleren, en probleemwolven moeten sneller afgeschoten kunnen worden'', aldus FNP. ''Wij kunnen niet meer uitleggen waarom wij in Fryslân niet meer kunnen doen om de wolvenaanvallen te stoppen. Het verwijt dreigt dat wij niets doen, hoewel wij hun helpen met beschermingsmaatregelen en advies, Maar wij voelen ons machteloos, want de wolf is strikt beschermd onder het EU-recht: specifieke wolven kunnen alleen in het uiterste geval gedood worden. Dat betekent dat wij eerst veel materiële en emotionele schade moeten accepteren, voordat een probleemwolf uiteindelijk kan worden aangepakt.''

De brief is tegen de zin van Stichting Wolvenhek, die geen vertrouwen heeft in de benadering van de FNP en liever ziet dat er een 150 km lang wolvenhek wordt geplaatst in de provincie. Daarom is in deze verkiezingstijd gekozen voor een actie tegen de FNP. De wolf was al eerder inzet van een politieke strijd. In april vorig jaar moest een VVD-statenlid opstappen omdat hij met het nepaccount @fnpfoarfryslan twitterde dat de FNP pro wolf zou zijn. De strijdbijl is kennelijk nog niet begraven. Er zijn in totaal 120 spandoeken gemaakt. Behalve spandoeken met genoemde tekst zijn er ook spandoeken met ''De FNP aan de macht? Alleen de wolf die lacht!'' Volgens de FNP is dit keer opnieuw een VVD-statenlid bij de actie betrokken.

Achter de Stichting Wolvenhek zitten elf agrarische organisaties:  Agrarische Jongeren Friesland, de Friese LTO-leden, de boer-en-natuurgroepen Noarlike Fryske Wâlden en Waadrâne, Súdwest, kust en Westero, It Lege Midden, KNHS regio Fryslân, Het Friese Tuigpaard, fokvereniging It Fryske greidhynder en natuurcoöperatie Baarderadiel. Ook VVD-boegbeeld Hans Wiegel heeft zich voor de komst van een wolvenhek uitgesproken.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier