Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wet gewetensbezwaren dierhouderij gaat Bleker te ver

Ingediend door jinke op 23 september 2011 - 11:47

Staatssecretaris Bleker van landbouw kan geen wettelijke uitzonderingspositie creëren voor veehouders met bezwaren tegen oormerken. Een wet gewetensbezwaren dierhouderij, zoals voorgesteld door de Partij voor de Dieren, gaat hem te ver.

Bleker reageert op kamervragen van de PvdD over een onlangs gehouden rechtszaak waarbij veehouders die weigeren hun dieren te oormerken niet zijn vrijgesproken, maar ook geen straf opgelegd hebben gekregen. De PvdD wil de rechtspositie van oormerkweigeraars versterken middels een wet. Houders van dieren zouden de mogelkheid moeten krijgen om vrijgesteld te worden van wettelijke verplichtingen ten aanzien van de behandeling van hun dieren, wanneer die indruisen tegen hun geweten.

Bleker wijst erop dat een uniforme wijze van identificatie en registratie van dieren in de lidstaten van de EU noodzakelijk is vanuit het oogpunt van diergezondheid en volksgezondheid. ''Daarom wordt de regelgeving omtrent identificatie en registratie van dieren in Europees verband vastgesteld. Ik kan geen wettelijke uitzonderingspositie creëren voor veehouders met bezwaren tegen oormerken. Wel liggen er in Europees verband voorstellen om door de inzet van elektronische identificatiemiddelen het aantal oormerkingrepen te beperken. De Nederlandse inbreng op dit punt wordt momenteel voorbereid.''

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door Anoniem op 26 september 2011 - 08:19

er is al een regeling voor, alleen mogen er geen nieuwe gewetensbezwaarden meer bij komen en is het niet overdraagbaar op je kinderen zover ik weet.
dat is ons probleem.
ik ben benieuwd of daar iemand meer over weet.

jeroen, dierverzorger

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier