Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Westnijlvirus actief in Utrecht; onderzoek door bloedbank

Ingediend door jinke op 16 oktober 2020 - 10:09
Culex pipiens

Nadat eerder een besmette grasmus in Utrecht was aangetroffen en nu ook een mens in Utrecht besmet blijkt met het Westnijlvirus, bestaat het vermoeden dat het virus zich in deze regio heeft verspreid.

Onderzoek naar de aanwezigheid van het Westnijlvirus bij muggen bevestigt dat vermoeden. Bloedbank Sanquin gaat nu onderzoeken in hoeverre virusdeeltjes voorkomen in het bloed van donoren in de regio Utrecht. Het RIVM wijst erop dat de kans om het virus op te lopen op dit moment minimaal is, door de weeromslag van de afgelopen weken en het einde van het muggenseizoen. Het virus kan overwinteren, maar de muggen die het virus van de ene diersoort op de andere overbrengen, zullen pas volgend jaar (mei tot en met oktober) weer actief worden. 

Ook Wageningen Bioveterinary Research (BVR) doet nader onderzoek. ''Een paar jaar geleden zijn in vogels antistoffen aangetoond die wijzen op verspreiding van het westnijlvirus in Nederland, maar het virus zelf werd nooit gevonden in vogels of muggen. Dat is nu wel gelukt, dankzij het gebruik van gevoelige PCR-technieken. De vraag is nu in hoeverre het westnijlvirus al ongemerkt verspreid is geraakt in Nederland'', aldus WBVR. Het onderzoeksinstituut staat paraat om dieren te testen op mogelijke infecties met het Westnijlvirus.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Op de website van WBVR staan tips om besmetting te voorkomen:

Het westnijlvirus wordt vooral door muggen van de Culex familie verspreid. Larven van deze mug groeien op in met water gevulde reservoirs, zoals regentonnen, gieters en verstopte dakgoten. In het licht van de huidige ontwikkelingen zal het onder controle houden van deze muggen een belangrijke strategie worden in de toekomst. Je kunt overlast van muggen voorkomen door deze broedplaatsen aan te pakken, of door ervoor te zorgen dat de woning ‘muggenproof’ is, bijvoorbeeld met behulp van horren. In Amerika circuleert het westnijlvirus sinds 1999. Daar is het motto ‘Dress, DEET, Drain’: kleed je zodanig dat er zo min mogelijk ontblote huid beschikbaar is voor muggen (met name rond de schemering), gebruik anti-muggenmiddelen waar DEET in zit en laat (regen)water niet onnodig staan en gooi het weg.

Houders van paarden maken zich zorgen
Vooral houders van paarden maken zich zorgen over het Westnijlvirus. Een besmetting met het virus kan voor deze dieren slecht aflopen. Voor paarden is een vaccin beschikbaar. Overleg met je dierenarts.

Redactie Levende Have/Foto Wikimedia commons

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier