Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Westen van het land is nu risicogebied vogelgriep

Ingediend door jinke op 02 december 2014 - 21:14
Staatssecretaris Dijksma heeft de indeling van Nederland in vier compartimenten opgeheven. Het westen van het land - van Zeeland tot en met Texel - is nu risicogebied wat betreft vogelgriep. Daar gelden strenge maatregelen voor de commerciele pluimveehouderij.
 
Alleen in de tien kilometergebieden rond de uitbraken van vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Zoeterwoude is voor hobbypluimveehouders nog een ophok- of afschermplicht van kracht. In de rest van het land gelden alleen nog beperkingen in de tien kilometer rond Kamperveen.
 
In het westen van het land zijn veel waterrijke gebieden, waar ook de twee wilde eenden zijn aangetroffen met het hoogpathogene virus. De situatie is hier met drie uitbraken, waarvan de laatste in Zoeterwoude op 30 november jl., niet stabiel. Om die reden blijven in dit risicogebied voor commercieel gehouden pluimvee alle beperkende maatregelen van kracht die nu gelden, zoals een totaal vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruik strooisel. Ook het jachtverbod blijft hier gelden. Deze maatregelen blijven in ieder geval de komende 14 dagen in stand, schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe maatregelen gaan in op 4 december om 00.00 uur en gelden in elk geval tot 18 december.
 
Het verzamel- en tentoonstellingsverbod geldt nog steeds voor het hele land.
 
Redactie Levende Have
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier