Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Welkoop stopt met verkoop konijnen en knaagdieren

Ingediend door jinke op 01 december 2018 - 10:05

Winkelketen Welkoop stopt met de verkoop van konijnen en knaagdieren. De dieren blijven wel aanwezig in de 149 winkels, op een plek waar meer ruimte hebben en waar voorlichting wordt gegeven over hun verzorging.

Twee meisjes uit Drachten hadden in september al de primeur. Zij haalden het Jeugdjournaal met hun protest tegen de huisvesting van konijnen bij de plaatselijke Welkoop. De diertjes zaten volgens de twee meiden in veel te kleine hokjes. In die uitzending kondigde de bedrijfsleider al aan dat de winkelketen zou stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''We hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan'', zegt algemeen directeur Bert Bargboer in Het Brabants Dagblad. ''We geven onze klanten advies op het gebied van dier en welzijn en een ruim verblijf voor de dieren hoort hier ook bij. We hebben ons altijd gehouden aan de wettelijke regels wat betreft de hokken, maar vinden toch dat we knaagdieren en konijnen hiermee niet de beste plek bieden.”  In elke Welkoopwinkel komt nu een educatief dierenverblijf, de Hooibergh geheten.

Het welzijn van konijnen kwam onlangs weer negatief in het nieuws door een rapport van de Universiteit van Utrecht, faculteit diergeneeskunde. In dat rapport komt ook de verkoop van konijnen in winkels aan bod. De huisvesting in alle bezochte winkels was kleiner dan de richtlijnen voor gezelschapskonijnen (LICG) voorschrijven, aldus de onderzoekers. In bijna 50% van de winkels werden konijnen in hokken met een oppervlakte van 0.3 m2 of kleiner gehouden.Ook de konijnenhokken die er worden verkocht voldoen niet aan de richtlijnen. Slechts één op de drie winkels biedt konijnen een schuilplek. In 40% van de gevallen was er sprake van individuele huisvesting.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier