Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Waarschuwing voor matige tot ernstige leverbotbesmetting

Ingediend door jinke op 13 november 2014 - 11:14
Er is dit jaar, vooral in gebieden met een hoge grondwaterstand, een grote kans op een matige tot ernstige leverbotbesmetting. Deze waarschuwing is afkomstig van de Werkgroep Leverbotprognose.
 
In het vroege voorjaar van 2014 hebben de leverbotslakken zich snel kunnen vermeerderen. Daarna hadden uitgescheiden leverboteieren een grote kans om als trilhaarlarve een leverbotslak binnen te dringen. Dit zorgde voor veel besmette slakken die vooral in gebieden met een verhoogde grondwaterstand al in augustus besmettelijke cysten op het gras hebben afgezet, aldis de werkgroep. 
 
September was droog en zonnig en daardoor werden er nauwelijks infecties afgezet op het gras. Maar in oktober en november deden zich wel nieuwe infecties voor, bij temperaturen boven de 10 graden Celsius. De werkgroep kwam al eerder met het advies dieren te verweiden naar hooggelegen en goed ontwaterde percelen en herhaalt dit nu. Wanneer dit niet mogelijk is adviseert de Werkgroep Leverbotprognose om in de bekende leverbotgebieden en gebieden met een verhoogde grondwaterstand de schapen om de 6 tot 8 weken te behandelen, afhankelijk van het leverbotmiddel.

Jonge runderen die in gebieden met een verhoogde grondwaterstand hebben gelopen kunnen na opstallen worden behandeld. In de overige gebieden adviseert de werkgroep om via bloed- of mestonderzoek (vanaf januari) te controleren of een behandeling noodzakelijk is. Om resistentie van de leverbot voor triclabendazol te voorkomen is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel kan worden toegediend.
 
Redactie Levende Have
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 13 november 2014 - 19:11

hoe is dat bij honden die in dat gebied gras eten ?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier