Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

VVD-statenlid wil anti-wolvenhek in Friesland

Ingediend door jinke op 07 februari 2020 - 13:03

Het Friese VVD-statenlid Marten Dijkstra wil een anti-wolvenhek van Lemmer tot Lauwersoog. Hij oppert dit idee in vragen aan Provinciale Staten. Met zo'n hek van ruim 90 kilometer lang denkt hij te voorkomen dat de wolf zich in Friesland vestigt.

Dijkstra vindt ook dat schapenhouders ook indirecte schade, zoals het verwerpen van lammeren ten gevolge van een aanval van een wolf, vergoed moeten krijgen. Dijkstra is zelf biologisch melkveehouder en wil graag dat zijn land begraasd kan worden door schapen. Volgens nieuweoogst.nl verwacht Dijkstra een ''explosieve toename'' van wolven in Friesland. In december 2019 zijn in Appelscha en Smallingerland twaalf schapen doodgebeten door een wolf. Dat de wolf zich binnenkort in Drenthe zal vestigen, acht hij zeer waarschijnlijk. Dijkstra wil niet wachten totdat de wolf zich ook in Friesland vestigt.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Veel mensen houden hobbymatig schapen'', aldus Dijkstra op nieuweoogst.nl. ''Wanneer een wolf zo'n kudde aanvalt en die mensen hebben indirecte schade houden ze ermee op. Dat is funest voor het landschap. Het is een verschrikkelijk goede zaak dat schapen het grasland onderhouden, dat komt onder andere de bodemvruchtbaarheid ten goede.''

In 2018 zijn 26 schapen in Friesland door een wolf aangevallen. Friesland telt volgens het CBS in totaal 162.000 schapen en is daarmee de meest schapenrijke provincie van Nederland.

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier